Het is onrustig in de Arabische wereld...

Jemen Het Midden-Oosten
Het regime van de gehate Jemenitische president Ali Abdullah Saleh komt steeds meer onder druk te staan. Vrijdag hadden de omvangrijkste protesten tot nog toe plaats in een reeks steden, waaronder de hoofdstad Sanaa. Zeker vijf mensen zouden door geweld om het leven zijn gekomen. Tientallen anderen raakten gewond. De betogers eisten het vertrek van de 68-jarige Saleh en democratische hervormingen in het bestuur van het armste land van het Arabische schiereiland. Bij de universiteit in Sanaa deden vrijdag duizenden betogers mee aan een protest. Ze riepen ďAli, jij bent de volgende na MubarakĒ en hielden borden omhoog met: ďVertrek, vertrek, omwille van onze toekomst.Ē

Tienduizenden betoogden volgens ooggetuigen op het Vrijheidsplein in de stad Taiz, circa 200 kilometer zuidelijk van de hoofdstad Sanaa. "Weg met de dictator, weg met de onderdrukking'', zongen de demonstranten, die al dagenlang kamperen op het plein. Ze volgen hiermee het voorbeeld van de betogingen in Egypte, die precies een week eerder leidden tot de val van president Hosni Mubarak. Een handgranaat die temidden van antiregeringsbetogers in Taiz werd gegooid, doodde twee mensen en verwondde zeker 25 anderen. In de zuidelijke havenstad Aden zouden drie betogers zijn doodgeschoten door veiligheidstroepen. In de voorbije dagen waren al zes mensen om het leven gekomen bij protesten in Aden.

Bahrein
Het leger van Bahrein heeft vrijdag het vuur geopend op demonstranten die zich hadden verzameld bij het Parelplein in de hoofdstad Manamah. Volgens medische bronnen en ooggetuigen zijn daardoor ťťn dode en tientallen gewonden gevallen. Volgens het sjiitische ex-parlementslid Jalal Firooz waren de demonstranten elders in de stad voor een herdenkingsdienst toen de politie hen bestookte met traangas. De betogers trokken daarop naar het Parelplein waar militairen met scherp begonnen te schieten.

In de nacht van woensdag op donderdag maakte de politie hardhandig een eind aan een protestactie van sjiieten op het Parelplein. Vier mensen kwamen om en honderden raakten gewond. De vier slachtoffers werden vandaag onder massale belangstelling begraven. De sjiitische meerderheid voelt zich door de regerende soennitische minderheid gediscrimineerd en eist hervormingen in navolging van protesten elders in het Midden-Oosten.

Later vrijdag werd op de staatstelevisie een verklaring van koning Hamad Ibn al-Khalifa voorgelezen. Die gaf de kroonprins een officiŽle opdracht "om een dialoog te beginnen met alle partijen en groeperingen in het koninkrijk, zonder uitzonderingen". "Wij hebben hem alle volmachten gegegeven die nodig zijn om de verlangens van alle gewaardeerde burgers te vervullen", aldus de koning.

LibiŽ
Het Midden-Oosten en Noord-Afrika De Libische veiligheidstroepen en -diensten hebben de afgelopen drie dagen van protesten in het land zeker 84 mensen gedood. Dit berichtte zaterdag de organisatie Human Rights Watch (HRW).

De betogingen tegen de dictatuur van de Libische leider Moammar Kaddafi (68) in het noordoosten van LibiŽ en naar verluidt ook in wijken van de hoofdstad Tripoli, zijn voor zover bekend de hevigste sinds hij in 1969 als majoor de macht greep. Duizenden mensen zijn in de stad Benghazi in het oosten van LibiŽ de straat opgegaan om te betogen tegen het beleid van Muammar Kaddafi, de langstzittende leider in het Midden-Oosten. Donderdag braken in verscheidene Libische steden, waaronder Benghazi, tijdens een Dag van de Woede gevechten uit tussen betogers en medewerkers van Kaddafiís Revolutionaire Comitťs.

Kaddafi lijkt niet van plan zich na ruim veertig jaar autoritair regeren uit het zadel te laten lichten. Betogingen in LibiŽ worden genadeloos neergeslagen. Het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi bezwoer vrijdag alle pogingen zijn bewind omver te werpen, de kop in te drukken. Betogingen werden donderdag met grof geweld neergeslagen. Vooral jongeren gingen de straat op. Ze hielden met mobieltjes en sociale media als Twitter en Facebook contact met elkaar. Dissidente LibiŽrs in het buitenland moedigden hen aan.

Tijdens een anti-regeringsbetoging in de Jemenitische stad Taez, 270 km ten zuidwesten van de hoofdstad Sanaa, is een granaat naar de manifestanten gegooid. Twee mensen kwamen daarbij om, 27 anderen liepen verwondingen op. De aanslag vond plaats op een kruispunt in Taez, in navolging van de opstand in Egypte herdoopt tot ĎPlein van de Vrijheidí, waar duizenden Jemenieten al zeven dagen kamperen om het vertrek van president Ali Abdallah Saleh te eisen. Volgens een getuige werd de granaat gegooid vanuit een overheidswagen.

Het internet in LibiŽ is zaterdag kort na middernacht (Nederlandse tijd) platgelegd om de antiregeringsbetogers tegen te werken. LibiŽ was ''abrupt offline'' om kwart over een zaterdagochtend vroeg. Dat heeft Arbor Networks, een in de VS gevestigde volger van internetactiviteiten, zaterdag gemeld.

Bronnen: www.weeswaakzaam.com, www.ad.nl, www.ad.nl, www.ad.nl, www.hln.be, www.hln.be, www.nu.nl.
Toegevoegd: 19 februari 2011Print deze pagina
Terug