Palestijnen op zoek naar hun eigen 'Facebook-revolutie'

Wegens het succes van het via internet oproepen en organiseren van revoluties in TunesiŽ en Egypte hopen de Palestijnse Arabieren online sociale media zoals Facebook te gebruiken als hulpmiddel om meer vrijheid en betere levensomstandigheden te verkrijgen. Er zijn al kleine demonstraties geweest van enkele honderden Palestijnen in de Westbank en Gaza. Organisatoren hebben op 15 maart massale demonstraties gepland, en gebruiken Facebook om er zeker van te zijn dat alle Palestijnen er kunnen komen en deelnemen aan de manifestatie.

Maar te weinig van hen weten waartegen ze precies gaan demonstreren. Gaan ze het aftreden eisen van de Palestijnse leider Machmoud Abbas, die ondanks zijn 'salonfšhige' uiterlijk nog steeds een corrupt en onderdrukkend regime leidt? Zullen ze het opnemen tegen de Hamasregering in Gaza en het risico lopen ter plaatse neergeschoten te worden? Zullen ze vragen om hernieuwde eenheid van Abbas en Hamas? Of richten ze zich gewoon weer op IsraŽl en gaan hun frustratie over de 'bezetting' uiten?

Volgens velen in IsraŽl was de grootste fout bij het vredesproces het binnenhalen van de PLO onder Yasser Arafat (Abbas' voormalige baas en mentor) als de vertegenwoordiger van de Palestijnen. Dit heeft geleid tot groepen zoals Hamas. Maar de PLO heeft te veel Westerse steun om deze met succes te kunnen verwijderen - veel meer steun dan Hosni Mubarak had in Egypte.

Het is zeer waarschijnlijk dat, zelfs als de demonstraties niet als anti-IsraŽl beweging beginnen, de Palestijnse leiders ze snel hiertoe zullen ombuigen. Omdat de Arabische straatrevoluties in het Westen zo razend populair zijn, bestaat er momenteel geen beter propagandamiddel dat tegen de Joodse staat gebruikt kan worden.

Bron: israeltoday.nl
Toegevoegd: 6 maart 2011Print deze pagina
Terug