VN baart nooit eerder geziene Staat Palestina

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft donderdag met een zeer grote meerderheid gestemd voor het erkennen van een nieuwe soevereine natie, die nooit eerder heeft bestaan in de annalen van de geschiedenis: Palestina. De motie van de Palestijnse Autoriteit om zijn status bij de VN te verhogen tot die van niet-lid waarnemer werd aangenomen met 138 tegen 9 stemmen. Tegen stemden IsraŽl, de VS, Canada, de Tsjechische Republiek, Panama, de Marshalleilanden, MicronesiŽ, Nauru en Palau. 41 landen onthielden zich van stemming, waaronder Nederland, Duitsland, Groot BrittanniŽ, Polen en Zuid-Korea.

De motie is grotendeels symbolisch, omdat resoluties van de Algemene Vergadering niet juridisch bindend zijn. Die symboliek is echter genoeg om het gezicht van het Midden-Oosten conflict te veranderen.

Als niet-lid waarnemerstaat hebben de Palestijnen geen stemrecht in de Algemene Vergadering en kunnen ze geen resoluties indienen. Toch betekent het een groot diplomatiek succes voor Abbas.

Op korte termijn is het belangrijkste dat 'Palestina' nu het lidmaatschap kan verkrijgen van het Internationaal Strafhof, waar het vrij zeker regelmatig rechtszaken tegen IsraŽl zal aanspannen. De nieuwe status van de Palestijnen zal de mogelijkheid voor IsraŽl, om op te treden tegen terrorisme vanuit Judea, Samaria en de Gazastrook, veel gecompliceerder maken.

Zo profiteert de PA nu van diverse rechten waarop hij vanaf nu aanspraak kan maken: de Palestijnen kunnen zich aansluiten bij VN-organisaties en volkenrechtelijke verdragen, waaroder de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie en het VN-Zeerechtverdrag. Dat betekent concreet, dat ze aanspraak kunnen maken op de controle over hun luchtruim en de wateren voor de kust van Gaza. Op voorhand had premier Netanyahu al gewaarschuwd voor wat dit voor de veiligheid van IsraŽl betekent.

Ondanks deze motie en de symbolische waarde van de motie verklaarde de IsraŽlische ambassadeur bij de VN, Ron Prospor, vanaf het podium van de Algemene Vergadering dat niets de 4000 jaar oude band van het Joodse volk met zijn historische en Bijbelse thuisland kan ontkrachten.

De betrokkenen Palestijnen wisten heel goed wat ze deden, en probeerden de vergadering zo veel mogelijk te laten lijken op een soortgelijke stemming 65 jaar geleden, die heeft geleid tot de oprichting van de Staat IsraŽl. In zijn toespraak wees Prospor Abbas op de historische datum: 65 jaar geleden, op 29 november 1947, heeft de VN er voor gestemd om het Britse mandaat in twee Staten te verdelen, een Joodse en een Arabische Staat, twee Staten voot twee volken. 'IsraŽl heeft ingestemd met dit plan. De Palestijnen en de Arabische naties hebben niet alleen tegen het plan gestemd, maar zijn bovendien een vernietigingsoorlog tegen on Joden begonnen', aldus Prospor.

Palestijnse reacties
In de Palestijnse gebieden klonk een mengeling van reacties. Velen verheugden zich, en zagen de stemming als 'de geboorte van Palestina'. Maar anderen wezen er op, dat alleen politieke activisten meededen aan de feestvreugde, en dat het grootste deel van het volk niet gelukkig is totdat 'Palestina' IsraŽl op de kaart vervangt.

'We willen de grenzen van '67 niet', zei een universiteitsstudent tegen The Times of Israel. 'We willen heel Palestina'.[sic]

Anderen zeiden, dat zolang deze stap 'de Joden irriteert' het dan positief is, en een goede eerste stap naar een dag waarop ze het hele land nemen.

Bron: www.israeltoday.nl
Toegevoegd: 1 december 2012
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug