Wat verwachten Rusland en China?

Moskou verhoogt defensie begroting, Peking voert oefeningen met luchtaanvallen uit.

Terwijl de wereld zich concentreert op de dreigende oorlog in Irak, hebben de internationale media interessante oorlog- en noodvoorbereidingen over het hoofd gezien in zowel China als Rusland. Dit zegt Joseph Farah's G2 Bulletin. De Russische regering verdrievoudigt de uitgaven van defensie dit jaar, terwijl de V.S. nog steeds de noodzaak niet ziet voor een beschuttend systeem om burgers tegen de gevolgen van kernstraling en biochemische oorlogsvoering te beschermen, meldt G2B in de eerste uitgave van deze week.

Volgens G2B meldde een top Russische functionaris dat burgerbescherming de hoogste prioriteit heeft gekregen toen "internationale terrorisme de lijn tussen oorlog en vrede vervaagde." Het zal zich concentreren op het alarmeren van de burgers bij bedreigingen. Rusland heeft reeds een opmerkelijk schuilplaatssysteem - iets dat in de Verenigde Staten ontbreekt.

Tegelijkertijd meldt Worldnetdaily.com dat Chinese luchtaanvaloefeningen de bevolking van Taiwan de kriebels geven. "Waarom voert China deze oefeningen uit in belangrijke steden zoals Sjanghai?", vraagt G2B zich af. "Wat verwachten de ambtenaren van Peking? Wie gaat het vasteland aanvallen?" G2B zegt dat de oefeningen weinig aandacht krijgen van het Pentagon, deze concentreert zich op de dreigende oorlog met Irak.

De Chinese ambtenaren noemen de oefeningen routine. Maar in een toespraak na zo'n oefening zei Gen. Liang Guanglie, de bevelhebber die verantwoordelijk is voor de defensie van Sjanghai, dat het versterken van de defensie noodzakelijk was wegens de "zeer ernstige" situatie met Taiwan. "Verwachten de Chinezen dat Taiwan een invasie van het vasteland plant?" vraagt G2B. "Nauwelijks, de enige bedreiging voor het vasteland China zou zijn wanneer Peking een aanval op Taiwan lanceerde. Om het even wat voor conflict, het zou de Verenigde Staten erbij betrekken, die de defensie van Taiwan steunen.

Gevraagd of de oefening bedoeld was als voorbereiding voor een mogelijke Amerikaanse aanval, zei Mao Yushu, onderdirecteur van de afdeling van Burgerbescherming van Sjanghai, dat "de grootste bedreiging een luchtaanval is. Natuurlijk, willen wij alle voorbereidingen in dit verband hebben gedaan."

De laatste keer dat er luchtaanval sirenes klonken in Sjanghai was op 6 februari 1950, toen er oorlogsvliegtuigen van de Nationalistische regering in Taiwan dichtbij de stad passeerden, volgens de staatskrant de Sjanghai Daily.

Toegevoegd: 16 februari 2003
RPM


Print deze pagina
Terug