'Bush vraagt Londen troepen voor aanval Irak'

De Verenigde Staten hebben Groot-BrittanniŽ gevraagd een plan op te stellen voor deelname van 25.000 Britse militairen aan een eventuele grootscheepse gezamenlijke militaire aanval op Irak. Dat schrijft de Britse krant The Observer zondag.

Een woordvoerder van de Britse premier Blair heeft het bericht onmiddellijk tegengesproken. Het Amerikaanse plan gaat volgens The Observer uit van een troepenmacht van in totaal 250.000 man voor een militaire operatie die veel lijkt op de operatie Desert Storm uit 1991 toen geallieerde troepen Irak uit Koeweit verdreven. Hiermee zou een nieuwe fase ingaan in de strijd tegen het internationaal terrorisme.

Nieuwe bewijzen
De Amerikaanse vice-president Dick Cheney arriveert maandag in Londen voor een bezoek. Hij zou nieuwe bewijzen hebben dat de Iraakse dictator Saddam Hussein bezig is met het vergaren van massavernietigingswapens. Londen is de eerste halteplaats van Cheney die maandag begint aan een rondreis langs in totaal tien landen om steun te krijgen voor de Amerikaanse politiek tegen Irak, aldus de krant.

Volgens The Observer worden ook andere militaire opties overwogen. Zo zou er een voorstel zijn om kleine speciale eenheden in te zetten die oppositiegroepen binnen Irak moeten helpen. Een derde voorstel is om luchtaanvallen op Iraakse doelen te intensiveren als Saddam Hussein blijft weigeren om wapeninspecties door de Verenigde Naties toe te staan.

Irak blijft VN-wapeninspecties tegenwerken
Irak blijft echter weigeren VN-wapeninspecteurs weer toe te laten tot zijn grondgebied. Dat zei de Iraakse vice-president Taha Jassin Ramadan zaterdag in Bagdad.

De opmerkingen van het plaatsvervangend staatshoofd volgen op een onderhoud, afgelopen donderdag, tussen de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Sabri en VN-baas Kofi Annan. Sabri zei zaterdag nog eens dat dit onderhoud 'constructief' was en waarschijnlijk medio april voortgezet zal worden.

Washington heeft Irak genoemd als een van de staten van de 'as van het kwaad', die het terrorisme steunen. Het was donderdag de eerste keer dat er op hoog niveau weer gesprekken plaatshadden tussen Irak en de VN, sinds het mislukken van de onderhandelingen in februari vorig jaar. Bagdad wees in 1998 VN-wapeninspecteurs uit.

bron: ANP
10 maart 2002

Terug
Print deze pagina