Aanval op Irak nabij?

Volgens verschillende bronnen is een aanval op Irak nabij. De Amerikaanse president Bush zegt bijzonder bezorgt te zijn over de ontwikkeling van massavernietigingswapens door Irak en daardoor te willen afrekenen met Saddam Hoessein omdat hij de toekomst van het hele vrije westen bedreigt. Volgens Bush zijn 'alle opties op tafel'. ,,Wij zullen alle middelen inzetten om Saddam te verdrijven''. De Britse leider Tony Blair zei volledig achter Amerika te staan in hun streven Saddam te 'verwijderen'. Hij zei dat de hele wereld zich zorgen zou moeten maken over de Iraakse dreiging. Volgens gevluchte Irakezen is Irak voortvarend bezig met de opbouw van massavernietigingswapens die de dood van miljoenen tot gevolg kunnen hebben. Er zijn naar schatting meer dan 30 locaties in Irak waar biologische en chemische wapens opgeslagen liggen.

Het offensief tegen Irak was aanvankelijk al gepland rond eind februari van dit jaar maar zou zijn uitgesteld omdat men eerst een poging wil doen Saddam persoonlijk te verdrijven of te elimineren. Thans circuleren verschillende datums over het aanvalsplan. Volgens diplomatieke bronnen in Amerika is de Bush administratie van plan nog deze zomer tot de aanval over te gaan. Er is sprake van eind augustus begin september. Ook Franse bronnen melden dat de aanval rond die tijd zal plaatsvinden. Andere bronnen spreken echter van november of begin volgend jaar. Volgens een publicatie op de website van 'World Tribune' zal de aanval echter pas plaatsvinden in de lente van 2003. De meeste mediabronnen en strategische analisten noemen ook volgend voorjaar als meeste geschikte datum.

Militaire voorbereidingen
Het Amerikaanse centrale legercommando zegt het basisplan gereed te hebben voor een grootscheepse aanval op Irak. Het militaire commando zal onder leiding komen te staan van Generaal Tommy Franks. Amerika zal 200.000 troepen inzetten en Engeland 25.000. Volgens een rapport van het Washington basis Centrum voor Defensie-informatie hebben meer dan 1000 militaire deskundigen aan het plan gewerkt. De aanvallen zullen continu 24 per dag aanhouden waarbij alle Amerikaanse legeronderdelen betrokken zullen zijn. Koeweit zal een leidende rol vervullen van waaruit de aanvallen zullen plaatsvinden. Er zijn inmiddels al 5 divisies in Koeweit gestationeerd plus communicatie centra en andere logistieke netwerken. Koeweitse bronnen melden dat een nieuw militair kamp in het zuiden van Koeweit binnen enkele weken gereed is.

Amerikaanse bronnen melden dat er in de woestijn bij de Iraakse grens vier grote tentenkampen zijn herrezen. Honderden vliegtuigen worden in gereedheid gebracht om vanuit ca. 8 verschillende landen bombardementsvluchten te ondernemen. Amerikaanse en Engelse onderzeeŽrs voorzien van nucleaire wapens hebben hun posities ingenomen in de Perzische Golf. Tony Blair schokte Britse parlementariŽrs met de uitspraak dat hij onder 'bepaalde omstandigheden' het gebruik van kernwapens niet wilde uitsluiten. Een vernieuwde versie van het Patriot, anti raketsysteem, is thans opgesteld in Koeweit, Oman, IsraŽl en Turkije.

Volgens de Japanse krant de "Sankei Shimbun" zouden Amerikaanse verkenningseenheden al in het voorjaar het noorden en zuiden van Irak zijn binnengetrokken. Ook Russische bronnen hebben gemeld dat Amerikaanse militairen in het noorden van Irak zijn gesignaleerd. Het is bekend dat Washington al enige tijd bezig is met het leggen van kontakten naar Iraakse oppositie, zowel binnen als buiten Irak. Een Amerikaanse delegatie onder leiding van Ryan Cocker, ondersecretaris belast met Midden Oosten zaken, reist openlijk naar Noord Irak voor gesprekken met Koerdische leiders. Wat in het noorden gebeurt, gebeurt ook in het zuiden van Irak met de Siitische moslims die fel tegenstander zijn van het regiem in Bagdad. 90 Iraakse ex-generaals bereiden zich voor op wat zij noemen hun 'laatste strijd' tegen Saddam Hoessein. Volgens 'Majoor Generaal' Tawfiq Yassiri, melden zich vanuit de hele wereld vrijwilligers aan om mee te helpen Saddam te verdrijven.

JordaniŽ heeft tot dusver steeds heeft ontkend betrokken te zijn bij de voorbereidingen. Maar de Amerikanen zijn al maanden bezig de "Muwafaq Salti" luchtmachtbasis, 40 kilometer ten Noord- Oosten van Amman in gereedheid te brengen. Deze basis is uitermate geschikt voor speciale operaties in Irak en voor het neerhalen van Scud's die eventueel op IsraŽl worden afgevuurd. Bronnen melden dat de voorbereidingen van de Amerikaanse troepen in JordaniŽ zo goed als klaar zijn. Ook wordt er een groot vliegveld in Qatar in gereedheid gebracht.

Saoedi-ArabiŽ heeft bij herhaling laten weten tegenstander te zijn van een militaire operatie tegen Irak. Toch zijn er berichten dat Amerika vliegtuigen in Saoedi ArabiŽ heeft gestationeerd.

IsraŽl is voorbereid
Irak, het land van het oude Babel is van oudsher de tegenstander van God en het volk van IsraŽl. De generale staf van het IsraŽlische leger gaat ervan uit dat Irak, IsraŽl opnieuw bij de oorlog zal betrekken. Zo houdt men er rekening mee dat Irak 'kamikazepiloten' zal inzetten naar het voorbeeld van de gebeurtenissen op 11 september vorig jaar in Amerika. IsraŽl vreest een aanval van Saddams zelfmoordcommando's met chemische en biologische wapens. Volgens bronnen van inlichtingendiensten gaat de dreiging dit keer niet zozeer uit van Scud-raketten zoals tijdens de Golfoorlog omdat Irak nog slechts over een vijftal lanceerinrichtingen en ca. 20 Scud raketten zou beschikken. Daarbij komt dat IsraŽl inmiddels de beschikking heeft over een eigen ontwikkelde raket genaamd "Chez" die elke vijandige raket al op grote afstand kan vernietigen. In de Golfoorlog slaagden Patriots er niet in ook maar ťťn Iraakse Scud-raket neer te halen. De Amerikanen en IsraŽl hebben dit voorjaar uitvoerig geoefend op het onderscheppen van Scuds. Dat meldde het IsraŽlische dagblad Ha'aretz.

Alle gemeentebesturen in IsraŽl hebben opdracht gekregen de openbare schuilkelders in gereedheid te brengen te zorgen dat er voldoende benzine in voorraad is en dat noodaggrigaten goed functioneren. Tel Aviv wordt net als in de Golfoorlog weer als belangrijkste doelwit beschouwt. De gemeente Tel Aviv heeft drie buurtcentra in gereedheid gebracht voor de opvang van slachtoffers van biologische oorlogvoering. Het IsraŽlische ministerie van Defensie heeft gezegd niet werkeloos te zullen toezien wanneer IsraŽl wordt aangevallen zoals tijdens de Golfoorlog. De inmiddels afgetreden IsraŽlische minister van Defensie Shaul Mofaz verklaarde dat IsraŽl mťťr heeft dan alleen defensieve capaciteit om Irak te bestrijden.

Irak zegt Amerika een 'lesje' te zullen leren.
Volgens Tariq Aziz wacht het Amerikaanse leger een totale vernietiging als het Irak mocht aanvallen. ,, iedere Iraakse stad of dorp zal een Vietnamese jungle voor ze worden." Aziz deed zijn uitspraken tijdens een interview in de Franse krant Le Figaro. ,,Als de Amerikanen denken dat ze als een soort militaire parade Irak kunnen binnen marcheren, dan hebben zij het mis. Onze Republikeinse garde zal de eerste verdedigingslinie vormen en vechten van straat tot straat''. De Iraakse Vice President Taha Yassin Ramadan noemde President Bush onlangs een 'crimineel'. Volgens Saddams oudste zoon Uday is Irak zich aan het voorbereiden op een aanval van Amerika. Hij waarschuwde ook Iran geen militair offensief tegen Irak te beginnen. Uday beschuldigt Iran achter de aanslag op hem te zitten waarin hij gewond raakte op 12 december 1996.

Volgens Hamad Yussef Hammadi, de Iraakse minister van cultuur, zal Irak de Amerikanen een lesje leren die ze nooit zullen vergeten. ,,Wij zullen ieders hoofd afhakken die het waagt de grenzen van Irak over te steken." De minister van Buitenlandse Zaken Naji Sabri riep de Arabische landen op hun solidariteit met Irak te tonen door hun grenzen open te stellen voor vrijwilligers die Irak willen bijstaan. Volgen Uday heeft Irak het recht om massavernietigingswapens te produceren als zelfverdediging tegen de 'Zionistische' dreiging. ,,De Amerikanen en Europeanen staan wel toe dat IsraŽl zulke wapens produceert maar staan niet toe dat Arabische landen hetzelfde doen. Niemand zal ons daarvan weerhouden.''

Andere Iraakse zegslieden beweren echter dat Irak geen massavernietigingswapens bezit. Irak heeft honderden raketten en ander wapentuig geÔmporteerd uit Noord Korea en Rusland. Deze wapens komen via de Syrische luchthaven Damascus binnen en worden met vrachtwagens en treinen in Irak afgeleverd. SyriŽ is lid van de VN Veiligheidsraad maar trekt zich niets aan van het VN wapenembargo tegen Irak. Sinds dictator Bashar Assad in SyriŽ aan de macht is heeft hij de banden met Irak sterk aangehaald.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov zei tijdens een bezoek van Tariq Aziz, de Iraakse Minister President, aan Rusland, fel tegenstander te zijn van een Amerikaanse aanval op Irak. Toch houdt Rusland zich verder opmerkelijk afzijdig van commentaar op de Amerikaanse voorbereidingen.

Een opinie-onderzoek in de Autonome Palestijnse gebieden heeft uitgewezen dat 80% van de inwoners de kant van Irak zal kiezen bij een Amerikaanse aanval. De vriendschap van de Palestijnen voor de leider van Irak bleek ook al tijdens de invasie in Koeweit toen grote aantallen getrainde Palestijnse eenheden aan de zijde van de Iraakse troepen het oliestaatje binnentrokken. Ook duizenden Palestijnen die in Koeweit werkzaam waren kozen de kant van Saddam. Uit dank voor al deze hulp ontving Arafat naderhand een hoge Iraakse onderscheiding.

Bron: Franklin Ter Horst Studies
Toegevoegd: 3 augustus 2002


Print deze pagina
Terug