IsraŽl zal aanval van Irak beantwoorden

Premier SharonVolgens premier AriŽl Sharon zal IsraŽl afzijdig blijven bij een eventuele aanval van de Verenigde Staten op Irak. Maar indien Saddam Hoessein mocht besluiten, net als tijdens de Golfoorlog, IsraŽl te provoceren door Scud-raketten af te vuren, dan zal IsraŽl niet aarzelen hard terug te slaan. IsraŽl maakte tijdens de Golfoorlog geen deel uit van de wereldwijde coalitie tegen Irak, maar toch werden er 39 Scud-raketten op IsraŽl afgevuurd. IsraŽl gaat ervan uit dat Saddam Hoessein opnieuw zal proberen IsraŽl bij de strijd te betrekken om zo de sympathie te winnen van de Arabische broeders en de rest van de islamitische wereld. De IsraŽlische regering houdt er ernstig rekening mee dat deze keer Saddams raketten voorzien zullen zijn van chemische en biologische wapens. Het IsraŽlische kabinet heeft daarom besloten om 15.000 leden van veiligheidsdiensten en reddingswerkers in te enten tegen pokken. Ook zal IsraŽl zijn burgers uitrusten met een tegengif tegen de radioactieve afval van nucleaire wapens.

De IsraŽlische Luchtmacht commandant Maj-Gen. Dan Halutz zei onlangs dat de luchtmacht is voorbereid indien Irak mocht besluiten raketten op IsraŽl af te vuren. Volgens Halutz heeft IsraŽl raketonderscheppingssystemen in stelling gebracht in Centraal IsraŽl en in de Negev woestijn in de buurt van de kerncentrale van Dimona. Hieronder bevindt zich de Arrow-2 anti-raket raket die door IsraŽl in samenwerking met de Verenigde Staten is ontwikkeld en Patriot en Hawk-raketten. De Arrow-2 is zo ontworpen dat het iedere inkomende raket kan onderscheppen. Daarnaast heeft IsraŽl in juni op succesvolle wijze een verkenningsraket "Ofek-5" in een baan om de aarde gebracht. De Ofek cirkelt op een hoogte van 450 kilometer om de aarde en zend om de 90 minuten met een verbazingwekkende precisie kleurenbeelden naar de aarde van de IsraŽl vijandige Arabische staten in het Midden Oosten en Noord Afrika, Pakistan en gebieden van de voormalige Sovjet Unie. De Ofek is uitgerust met bijzondere scherpe ogen waarmee voor IsraŽl gevaarlijke wapensystemen zoals raketlanceerinrichtingen kunnen worden waargenomen.

Amerikaanse bronnen melden dat wanneer IsraŽl aangevallen mocht worden met chemische wapens, IsraŽl zou kunnen besluiten tot een nucleaire aanval op Irak. Volgens een militaire expert Dr. Anthony Cordesman zou zo'n reactie van IsraŽl de volledige verwoesting van Irak tot gevolg kunnen hebben. De Washington Post meldde onlangs dat IsraŽl beschikt over met kernkoppen uitgeruste kruisraketten die door IsraŽls drie onderzeeboten kunnen worden afgevuurd. In mei 2000 zou de IsraŽlische marine succesvolle testen met de wapens hebben uitgevoerd. De kruisraketten hebben een bereik van 1400 kilometer en geven IsraŽl de mogelijkheid om bijvoorbeeld Irak of Iran vanuit zee een strategische vergeldingsklap toe te brengen, ook als de IsraŽlische defensie in een verrassingsaanval van Irak, uitgeschakeld zou worden. Daarnaast heeft IsraŽl de beschikking over ongeveer 400 atoomwapens, waaronder waterstofbommen.


Toegevoegd: 8 september 2002
Bronnen: NAI Newsletter Jeruzalem 4-8-2002. ICEJ 14 en 21-8-2002. Jeruzalem Post Internet Editie 11-8-2002. Israelinsider 8 en 15 augustus 2002. Ha'aretz 15-8-2002.
Met dank aan: Franklin Ter Horst Studies


Print deze pagina
Terug