IsraŽlische ex-premier Ariel Sharon overleden

De voormalige IsraŽlische ex-premier en legerleider Ariel Sharon is overleden. Dat bevestigt het kabinet van huidig eerste minister Benjamin Netanyahu. Sharon, premier van 2001 tot 2006, werd 85 en lag al sinds 4 januari 2006, toen hij nog premier was, in coma na een beroerte. Sharon is overleden in het Sheba Medical Center in Ramat Gan. Enkele weken geleden was zijn gezondheidstoestand ineens fors achteruitgegaan, waarbij meerdere vitale organen waren aangetast.

Ariel Sharon werd eind december 2005, toen hij nog premier was, getroffen door een lichte beroerte. Na een hersenbloeding op 4 januari 2006 lag de vroegere leider van het Likoed-blok in coma. Zijn zonen beslisten toen om hem onder medische bijstand in leven te houden. Sharon werd door het parlement "permanent onbekwaam" bevonden, waardoor hij als premier werd opgevolgd door Ehud Olmert.

Sinds oktober verslechterde zijn gezondheid. Vrijdag kwam uit het ziekenhuis het bericht dat zijn dood slechts een kwestie van uren is. Familieleden zijn naar zijn bed gekomen om afscheid te nemen van de 85-jarige staatsman, die zijn vrienden 'Arik' noemen. Hij zag zichzelf als vechter, als krijgsman - zo noemde hij ook zijn autobiografie. Zijn twee zonen zijn al enkele dagen in het ziekenhuis en weken niet meer van de zijde van hun vader, wiens nieren en longen geleidelijk faalden.

Ariel Sharon werd op 27 februari 1928 als Ariel Scheinermann geboren in de moshav Kfar Malal. Zijn ouders waren Joden die uit Wit-Rusland naar het Heilige Land emigreerden. David Ben-Gurion, de legendarische leider van IsraŽl, voorspelde de jonge soldaat Sharon al succes en grootheid. Zijn de militaire carriŤre begon als 14-jarige vrijwilliger en duurt ongeveer 30 jaar. Sharon trouwde twee keer. Hij heeft drie zonen. Zijn eerste vrouw Margalit kwam om in een verkeersongeval. Hun zoon Gur stierf op de leeftijd van acht jaar, toen hij per ongeluk een schot uit een wapen loste. Sharon trouwde later met Lily, Margalit's zuster.

De militaire carriŤre van Sharon is opmerkelijk. Tijdens de Suez-crisis in 1956 was hij commandant van een brigade parachutisten. Zijn mannen veroverden zonder uitdrukkelijke opdracht de Mitlapas in de SinaÔ - een gedurfde actie, die Sharon 's reputatie vestigde als officier die risico's neemt. In de Zesdaagse Oorlog was hij commandant van een pantserdivisie aan het SinaÔ-front, die beslissende gevechten won. Sharon trok zich terug uit het leger en ging in de politiek. Eerst sloot hij zich aan bij een liberale partij. In de Yom Kippoer-oorlog in 1973 werd Sharon teruggeroepen uit zijn militaire pensioen. Tegen de bevelen in brak hij door de Egyptische linies heen en stak hij met zijn pantserdivisie het Suezkanaal over. Zijn foto, met een verband om zijn hoofd, aan de ŗndere kant van het Suezkanaal, ging de wereld rond. De vermetele commandant werd tot een volksheld.

In 1981 werd Sharon benoemd tot minister van Defensie. Hij toonde zich sterk en liet Palestijnse terroristen uit Libanon verdrijven. Sharon liet christelijke milities toe tot Palestijnse vluchtelingenkampen, waar ze een bloedbad aanrichtten. Dit kostte hem zijn ambt. Later, als minister van Woningbouw onder Menachem Begin, stimuleerde hij de bouw van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria. In die tijd immigreerden duizenden Joden naar IsraŽl. Zij werden snel geÔntegreerd en ondergebracht in verplaatsbare geprefabriceerde huizen. Sharon profileerde zich als succesvol politicus met doorzettingsvermogen.

In 2000 bezocht Sharon als leider van de oppositie de Tempelberg in Jeruzalem. Volgens de Palestijnse voorstelling van zaken lokte dit de intifada uit, de gewelddadige opstand tegen IsraŽl. Maar uit Joods onderzoek bleek echter, dat de rellen van tevoren waren gepland. In 2001 kwam de onvermoeibare vechter bij zijn doel : Hij werd regeringsleider na een verkiezingsoverwinning over Ehud Barak van de Arbeidspartij. In 2005 verraste Ariel Sharon, de 'vader van de kolonisten', vriend en vijand met de Joodse terugtrekking uit de Gazastrook. Het ontruimen van de nederzettingen verliep zonder bloedvergieten en in zeer korte tijd. Er klonk sterke kritiek op deze stap, zelfs vanuit zijn eigen Likoedpartij. Maar Sharon hield onverstoorbaar vast aan zijn koers. Zijn motivatie is tot nu toe een raadsel. Hij heeft zich nog nooit laten imponeren door protesten. Het conflict dreigde zijn partij te splitsen, hij kwam steeds meer onder druk.

Op 21 november 2005 verliet Sharon Likoed en richtte de nieuwe partij Kadima ('Voorwaarts') op. Veel prominente politici sloten zich bij hem aan. Peilingen voorzegden Kadima een duidelijke overwinning. Sharon's onstuitbare wil om te winnen leek opnieuw resultaat op te leveren. Maar de politieke carriŤre van de grote leidersfiguur van IsraŽl eindigde in januari 2006 abrupt met een ernstige beroerte en hersenbloedingen. Hij stortte in op zijn boerderij in de Negev-woestijn en raakte in een coma, waaruit hij nooit meer zou ontwaken.

Hamas: "We zullen bidden dat Sharon naar de hel gaat"
De Palestijnse overheid reageert verbitterd op het overlijden van de voormalige IsraŽlische premier Ariel Sharon. Ze betreurt dat "deze crimineel is ontsnapt aan het internationaal gerechtshof voor de misdaden die hij heeft gepleegd". Hamas zegt op zijn beurt "te zullen bidden tot Allah dat hij naar de hel gaat". Volgens een hooggeplaatste verantwoordelijke van het regerende Fatah was Sharon verantwoordelijk voor de moord op Arafat. "Sharon was een crimineel en wij hadden gehoopt dat hij zich zou moeten verantwoorden voor het Internationaal Gerechtshof voor oorlogsmisdaden", aldus Jibril Rajoub.

De Palestijnse leider Yasser Arafat stierf in november 2004, maar werd de jaren voordien bedreigd door de IsraŽlische regering, aldus Fatah. Na zijn dood waren er geruchten dat Arafat was vergiftigd, maar dit is altijd ontkend door IsraŽl. Het extremistische Hamas beschuldigt Sharon ervan het bevel te hebben gegeven tot de moord op hun leider, sjeik Ahmad Yassin in 2004. "We beleven een historisch moment met het verdwijnen van deze crimineel aan wiens handen bloed kleeft van Palestijnen en hun leiders", luidde het. "Wanneer het Palestijnse volk aan Sharon denkt, herinnert men enkel pijn, bloed, marteling en misdaden. We zullen nooit spijt hebben van zijn dood".

'Messias komt snel na dood Sharon'
Tot slot het verhaal over de joodse Rabbi Kaduri die een opmerkelijke uitspraak deed aangaande de dood van Sharon. Op 30 april 2007 plaatste IsraŽl Today het verbazingwekkende artikel 'Rabbi onthult de naam van de Messias.' Rabbi Yitzhak Kaduri, een charismatische leraar die in zeer hoog aanzien stond vanwege zijn kennis van de Bijbel en andere Joodse geschriften, verraste enkele maanden voor zijn overlijden op 108 jarige leeftijd zijn vele volgelingen met de mededeling dat de Messias aan hem verschenen was, en dat hij diens Naam op een briefje geschreven had dat pas ťťn jaar na zijn dood geopend mocht worden. Toen dat moment in 2007 was aangebroken liet deze onthulling de hele orthodoxe Joodse gemeenschap in pure verbijstering achter.

Rabbi Kaduri werd algemeen beschouwd als ťťn van de grootste Joodse leiders van zijn tijd. Hoofdrabbi's keken naar hem op en beschouwden hem als een wijze man die ze regelmatig om raad vroegen. Volgens zijn volgelingen deed Kaduri vele wonderen en genezingen en zou hij een groot aantal rampen op Aarde van tevoren hebben voorzegd.

Het bestaan van Kaduri's mysterieuze briefje werd bevestigd op zijn officiŽle website. Tevens bevestigde Kaduri's zoon David dat zijn vader in het laatste jaar van zijn leven vrijwel exclusief over de Messias had gedroomd en gepraat. 'Mijn vader heeft de Messias in een visioen ontmoet,' aldus David. 'Hij heeft ons gezegd dat Hij heel snel zal komen.' Tijdens een preek op Yom Kippur (de Grote Verzoendag, de belangrijkste Joodse feestdag) legde Kaduri uit waar de komende Messias aan te herkennen zou zijn, en dat Hij aan IsraŽl zou verschijnen na de dood van oud-premier Ariel Sharon.

Yitzhak Kaduri stierf op 21 januari 2006, drie weken nadat premier Sharon met een hersenbloeding in het ziekenhuis was opgenomen en in een coma was beland. Meer dan 200.000 mensen namen deel aan Kaduri's begrafenisoptocht door de straten van Jeruzalem.

Een jaar na Kaduri's overlijden werd zijn briefje met daarop de Naam van de Messias geopend en was deze tekst te lezen: 'Wat betreft de letter-afkorting van de naam van de Messias, Hij zal het volk verheffen en bewijzen dat zijn woord en wet geldig zijn.' In deze Hebreeuwse zin Yarim Ha'Am Veyokhiakh Shedvaro Vetorato Omdim is de Naam van de Messias verborgen. Het acroniem (letterwoord) van deze zin, de letter-afkorting waar Kaduri over schreef -oftewel de eerste initialen van ieder woord- spelt de naam Yehoshua / Yeshua, oftewel: Jezus, afgeleid van het Hebreeuwse stamwoord voor 'redding'.

Toen de naam Yehoshua in Kaduri's briefje bleek te staan, konden ultra-orthodoxe Joodse leiders niet geloven dat hij werkelijk deze Naam bedoelde. Ook de IsraŽlische media namen het niet serieus en berichtten nauwelijks over deze voor de Joden verbijsterende en buitengewoon beledigende onthulling. Slechts twee websites meldden dat Kaduri's briefje -waar de authenticiteit van niet betwijfeld werd- was geopend. Ondanks de grote verwarring die het veroorzaakte bevestigden ook Kaduri's volgelingen dat het briefje echt van Kaduri was. 'We hebben geen flauw idee hoe de Rabbi op deze Naam voor de Messias is gekomen,' verklaarde een van hen.

Christenen zien in deze nauwelijks onder de aandacht gekomen gebeurtenis een bevestiging dat Rabbi Kaduri in zijn visioen inderdaad de enige ware Messias moet hebben ontmoet: Jezus Christus, en dat dit mogelijk op vergelijkbare manier is gebeurd als bij de apostel Paulus, die, toen hij nog een Joodse farizeeŽr was, eveneens een verschijning van Jezus meemaakte (Handelingen 9).

Het feit dat de door velen als belangrijkste Joodse leraar van zijn tijd beschouwde Rabbi Kaduri op zijn sterfbed uitgerekend de in zijn religie meest verachte Persoon als de Messias aanwees, namelijk Jezus Christus, is feitelijk ondenkbaar en ongehoord, zeker als bedacht wordt dat Jezus volgens Kaduri kort na de dood van Ariel Sharon op Aarde zal terugkeren.

Nu Sharon op 85 jarige leeftijd is overleden, zullen we mogelijk al op korte termijn te weten komen of Rabbi Kaduri inderdaad een openbaring van Jezus Christus heeft gekregen. In de VS kreeg zijn voorspelling recent plotseling veel aandacht. Zo werd er een compleet boek met DVD over uitgebracht met de titel 'De Rabbi die de Messias vond'.


Bronnen: www.hln.be, www.hln.be, israeltoday.nl & xandernieuws.nl.
Toegevoegd: 11 januari 2014

Lees ook ons artikel over Sharon uit 2006: link


blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug