'IsraŽl testte computerworm tegen Iran'

De Verenigde Staten en IsraŽl hebben samen testen gedaan met de computerworm Stuxnet, die gericht leek om het Iraanse kernprogramma stil te leggen. De proeven zijn uitgevoerd in de IsraŽlische installatie voor kernwapens Dimona, die vrijwel identiek is aan de Iraanse installatie in Natanz. De krant New York Times heeft dat zondag onthuld. De test is een sterke aanwijzing dat de VS en IsraŽl achter de worm zaten. De worm was gemaakt om de Iraanse kerncentrifuges te saboteren.

''Om te weten wat de worm doet, moet je de machines kennen'', zei een Amerikaanse expert tegen de New York Times. ''De reden dat de worm effectief was, komt omdat de IsraŽli's het hebben getest.''

Het programma Stuxnet, dat wordt gezien als 's werelds meest ontwikkelde internetwapen, heeft naar verluidt vorig najaar een vijfde van de Iraanse computers voor het kernprogramma lamgelegd. President Mahmoud Ahmadinejad van Iran gaf in november toe dat er beperkte schade was. IsraŽl zei vorige week verheugd dat de Iraanse bouw van een atoombom is vertraagd tot 2015, onder meer wegens Stuxnet.

Stuxnet richt zich op controlesystemen die zijn gemaakt door de Duitse fabrikant Siemens, die worden gebruikt in de Iraanse nucleaire faciliteiten. De meeste infecties met de computerworm zijn ontdekt in Iran, wat erop duidde dat het was bedoeld om de kernfaciliteiten daar te verstoren. IsraŽl en de VS zijn erg bang voor de komst van een atoombom in de republiek Iran, die sterk anti-westers is.

De VS wil niet bevestigen dat het meewerkte aan de verwoestende computerworm. President Barack Obamaís chef strategie voor massavernietigingswapens, Gary Samore, ontweek recent een vraag over Stuxnet bij een conferentie over Iran. Maar hij voegde er lachend aan toe: ''Ik ben blij te horen dat ze probeleme hebben met hun faciliteiten. De VS en bondgenoten doen er alles aan om de problemen te vergroten.'' IsraŽl was er eerder al van beschuldigd Iraanse kernwetenschappers te hebben gedood.

Bron: www.nu.nl
Toegevoegd: 16 januari 2011Print deze pagina
Terug