IsraŽl bereidt zich voor op gevechten in SyriŽ

IsraŽlische tanks op de Golanhoogte 'Of IsraŽl een komende militaire aanval van Amerika op SyriŽ waarschijnlijk acht of niet, het moet zich op ieder scenario voorbereiden', zei parlementslid Eli Yishai tegen de IsraŽlische media. Premier Benjamin heeft onverwachts het veiligheidskabinet bijeengeroepen voor een vergadering op dinsdagavond, vermoedelijk om de situatie in SyriŽ te bespreken. Op dezelfde dag begon het IsraŽlische leger aan een tweedaagse militaire oefening op de Golanhoogvlakte.

In verband met de toenemende spanningen in SyriŽ en het gebruik van gifgas is de vraag van IsraŽlische burgers naar gasmaskers sterk gestegen. De IsraŽlische postdienst is verantwoordelijk voor de distributie van gasmaskers voor de burgers, men kan zich er voor registreren op hun website of een hotline bellen

Momenteel is slechts 60 procent van de bevolking voorzien van geschikte gasmaskers. In juni had het IsraŽlische leger meer dan 10.000 gasmaskers verstrekt aan de Arabische bevolking in het noorden van het land, en het hoopt dat zij nu ook massaal naar de verdeelpunten in de lokale postkantoren gaan.

Tegelijkertijd wordt het Patriot anti-raketsysteem in Haifa in alarmtoestand gebracht. Dit systeem bestaat uit verscheidene lagen van anti-raketsystemen, waarin ook de nieuwe Iron Dome batterij is geÔntegreerd. Reeds in 1991 beschermde het Patriot netwerk de burgers van IsraŽl tegen de Scud-raketten uit Irak.

Ook het ministerie van Onderwijs is voorbereid op alle situaties, meldde een woordvoerder. Bij het begin van het nieuwe schooljaar zijn de scholen verbonden aan de hulpdiensten van de IsraŽlische ziekenhuizen die snel en adequaat kunnen inspelen op elke situatie.

De Britse krant The Guardian meldde, dat piloten van luchtvaartmaatschappijen een groot aantal militaire vliegtuigen hadden gezien op de Britse luchtmachtbasis in Cyprus, op slechts 180 km van SyriŽ.

Op hetzelfde moment stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het regime van de Syrische dictator Bashar Assad publiekelijk aan de kaak, en zijn baas, president Barack Obama, zou zijn adviseurs opdracht hebben gegeven om een document op te stellen dat militaire actie tegen SyriŽ zonder VN-mandaat rechtvaardigt.

IsraŽls Channel 2 News meldde, dat bij het naderen van het dreigende gevaar de gezinnen van Syrische politici en militaire leiders het land ontvluchten

Intussen dreigde het Assad-regime opnieuw, dat een eventuele Westerse aanval op SyriŽ een Syrische aanval op naburige IsraŽl tot gevolg zou hebben. De Syrische vice-minister van Informatie Halaf Al-Maftah zei dat in een dergelijk scenario, IsraŽl niet alleen met SyriŽ te maken krijgt, maar met een coalitie die ook Iran, Irak, Libanon en diverse terroristische organisaties omvat.

SyriŽ wordt verondersteld om ťťn van de grootste arsenalen van chemische wapens ter wereld te hebben, en als het deze wapens tegen de eigen bevolking heeft gebruikt, bestaat er bezorgdheid dat het land er geen probleem mee zal hebben deze tegen de gehate 'zionistische entiteit' in te zetten.

IsraŽlische militaire functionarissen herhaalden echter, dat SyriŽ waarschijnlijk geen serieuze directe actie tegen de Joodse Staat zal ondernemen. De reactie van IsraŽl op elke grote Syrische aanval zou verpletterend zijn, en het regime van Assad weet dat het een oorlog tegen de gecombineerde strijdmachten van de VS, Groot-BrittanniŽ en IsraŽl niet zou kunnen overleven.


Bron: www.israeltoday.nl
Toegevoegd: 28 augustus 2013
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug