SyriŽ mogelijk nieuw doelwit VS (1)

Wordt SyriŽ het volgende land dat de Verenigde Staten willen binnenvallen? De vrees hiervoor neemt met de dag toe, nadat Washington vorig weekeinde opnieuw had gezegd dat dit land, evenals Irak, over chemische wapens beschikt. Veel landen, waaronder Duitsland, menen dat de Amerikaanse president Bush slechts een voorwendsel zoekt om ook het regime in SyriŽ aan te pakken, nu de Amerikaanse troepen toch al in het buurland Irak zitten. De Duitse bondskanselier Gerhard SchrŲder waarschuwde de VS vorige week dit toch vooral niet te doen, maar vooralsnog lijkt Bush zich hier niets van aan te trekken. De oorlogszuchtige taal over SyriŽ door Washington nam de afgelopen dagen alleen maar toe.

Waarschuwing
Washington waarschuwde SyriŽ zondag geen gevluchte hoge Iraakse functionarissen toe te laten. Ook beschuldigde Washington de regering in Damascus ervan dat zij SyriŽrs samen met de Iraki's tegen de Amerikaanse troepen liet meevechten. Bovendien zei Washington dat Irak zijn chemische wapens naar SyriŽ heeft overgebracht. De Amerikanen vermoeden al heel lang dat Damascus chemische wapens ontwikkelt.

Mogelijk nieuw avontuur
Veel van deze beschuldigingen zijn niet nieuw, maar lijken nu slechts een prelude te vormen voor een volgend militair avontuur van Washington. Vorig jaar beschuldigde IsraŽl SyriŽ er al van massavernietigingswapens op te slaan om ze verborgen te houden voor de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties. Damascus deed deze aantijgingen destijds af als 'belachelijk'.

Terroristische acties
SyriŽ staat al ruim twintig jaar op het Amerikaanse lijstje van landen die terroristische acties steunen en chemische wapens produceren. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten begon SyriŽ in 1982 een programma voor chemische wapens. In 1984 zouden twee fabrieken al grote hoeveelheden zenuwgas als sarin en VX-gas produceren. Ook beschikt SyriŽ over Scud-raketten voor de lange afstand.

Chemische wapens
In 1999 waarschuwden Westerse inlichtingendiensten dat SyriŽ steun krijgt van Rusland bij de ontwikkeling van chemische wapens. Dit zou een jaar eerder zijn overeengekomen, toen Moskou en Damascus een militaire overeenkomst tekenden over onder meer de levering van wapentuig. SyriŽ ontkende echter in alle toonaarden dat het met een chemisch wapenprogramma bezig was.

SyriŽ
Het Syrische leger bestaat ongeveer uit 320.000 man. Dit aantal kan nog met 350.000 reservetroepen worden aangevuld, zodat dit 16 miljoen inwoners tellende land kan beschikken over een relatief grote legermacht. Verder zijn er nog enkele paramilitaire organisaties, zoals de militie van de regerende Baath-partij, die ongeveer 100.000 man telt.

Evenals Irak wordt SyriŽ al decennia lang geregeerd door de Baath (wedergeboorte)-partij. De ideoloog van deze Arabische nationale partij was de SyriŽr (en christen) Michel Aflaq. Hoewel Aflaq tot zijn dood in 1989 altijd nauwe banden onderhield met het Iraakse regime, boterde het niet tussen de beide Baath-partijen. De leider van de Syrische Baath-partij, president Hafez al-Assad die in 2000 overleed, beschouwde Saddam Hussein als zijn grootste rivaal. SyriŽ sloot zich in de Golfoorlog van 1991 dan ook aan bij de coalitie die Irak uit Koeweit moest verdrijven.

Assad
Evenals Saddam regeerde Assad zijn land met strakke hand en was er ook in SyriŽ sprake van een persoonlijkheidsverheerlijking. Kritiek op de president en diens familie was verboden. De media staan onder controle van de overheid en de oppositiegroepen worden hard aangepakt. In 1982 sloeg Assad in de stad Hama een opstand neer van radicale moslims, waarbij meer dan 10.000 mensen de dood vonden.

Al-Assads zoon Bashar liet, na zijn aantreden als president drie jaar geleden, de teugels iets vieren en er zijn wat meer vrijheden. Enkele tientallen politieke gevangenen werden toen vrijgelaten. Ook de media hebben sindsdien iets meer ruimte, hoewel ze nog steeds niet over politieke kwesties mogen berichten. De betrekkingen tussen SyriŽ en de VS zijn echter niet verbeterd, maar de afgelopen tijd juist verslechterd wegens de Amerikaanse aanval op Irak.

Betogingen
In Damascus werden grote anti-Amerikaanse betogingen gehouden, terwijl de hoogste geestelijk leider in SyriŽ, de moefti sjeik Ahmad Kaftaro, de gelovigen opriep zich met alle middelen tegen de Amerikaanse en Britse aanvallers te verzetten. President Bashar al-Assad zelf waarschuwde voor een "islamitische opstand". Volgens het Amerikaanse blad Time steunt SyriŽ ook de Noord-Iraakse moslimorganisatie Ansar al-Islam, die onder leiding staat van de door Nederland uitgewezen Mullah Krekar.

Toegevoegd: 19 april 2003
Bron: www.nu.nl


Print deze pagina
Terug