SyriŽ mogelijk nieuw doelwit VS (2)

De Amerikaanse autoriteiten bekijken volgens minister van Buitenlandse zaken Colin Powell of het mogelijk is economische, diplomatieke en eventuele andere maatregelen tegen het bewind van de Syrische dictator Bashar al-Assad te nemen. Het land wordt door de Verenigde Staten van diverse vijandige activiteiten beschuldigd. Volgens de secretaris van Defensie Paul Wolfowitz heeft Damascus Arabische terroristen toegestaan via SyriŽ door te reizen naar bestemmingen in Irak. Op 13 april hielden de coalitietroepen nog een bus met 59 'huurlingen' aan die met een beloning van 650.000 dollar op zak op weg waren naar Bagdad. De bus was door SyriŽ beschikbaar gesteld.

Volgens de CIA en andere bronnen zijn de afgelopen weken honderden hoge Iraakse functionarissen in SyriŽ toegelaten met toestemming van de Syrische autoriteiten. In sommige gevallen zijn ze ergens op een geheime locatie ondergebracht of doorgereisd naar onder meer Libanon en LibiŽ. De Verenigde Staten eist dat SyriŽ zijn vermeende chemische wapenprogramma opgeeft en dat het stopt met het verlenen van steun aan terreurbewegingen. In Washington bestaan grote zorgen over politieke en financiŽle steun van de regering-Assad aan het internationale terrorisme. De in Londen verschijnende krant The Observer meldde op 13 april dat de Verenigde Staten een plan in voorbereiding hebben, de door SyriŽ gesteunde terreurbeweging Hezbollah aan te pakken. De Syrische steun aan de Hezbollah vormt al jaren een grote bedreiging voor de vrede in het Midden-Oosten.

Amerika zegt over harde bewijzen te beschikken dat SyriŽ chemische wapens produceert. De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld verklaarde dat SyriŽ de afgelopen twaalf tot vijftien maanden verschillende proeven heeft gedaan met chemische wapens. Bovendien zou Bagdad massavernietigingswapens naar SyriŽ hebben gesmokkeld. Deze wapens zouden daar nu opgeslagen liggen of zijn doorgesluisd naar Libanon en LibiŽ. De Amerikaanse autoriteiten eisen dat SyriŽ zich herbezint op zijn gedrag. De regering in SyriŽ is bijzonder geÔrriteerd en noemt de Amerikaanse aantijgingen 'ongefundeerd' en een 'lastercampagne' die door IsraŽl actief wordt gesteund. Ook ontkent het in alle toonaarden de beschuldiging dat het chemische wapens zou bezitten. Volgens Damascus bezit SyriŽ niet van dergelijke wapens maar zijn deze wel in IsraŽl te vinden. ,, Juist dat land bedreigt zijn buren en houdt land met wapengeweld bezet" aldus de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Farouk al-Shara. Hij heeft al gezegd dat als de Amerikanen mochten besluiten om na Irak ook SyriŽ aan te vallen, IsraŽl daar de gevolgen van zal ondervinden.

De anti-IsraŽl hetze in SyriŽ is enorm. De Syrische schooljeugd wordt vergiftigd met haat en venijn jegens het Joodse volk. In het schoolboekje "Nationaal Socialistisch Onderwijs" staat onder meer dat het zionistische imperialisme een kwaadaardig en dodelijk gezwel vormt in het hart van de Arabische wereld. Op 6 september 2000 noemde de Syria Times de systematische moord op zes miljoen joden een mythe waarmee de joden de wereld afpersen. De massamoord bestaat slechts in gedachten van de IsraŽlische leiders, aldus de krant. Ook de Syrische regeringskrant Tishrin, de spreekbuis van het regiem van Assad, schreef dat IsraŽl de mythe van de holocaust gebruikt om de wereld te chanteren. Het Syrische dagblad Al-Thawra, schreef dat IsraŽl zich heeft ontpopt als een entiteit die gebruik maakt van racisme, haat en staatsterrorisme door zijn moorddadige acties, verwoestingen en onverschilligheid voor de menselijkheid, erger dan wat nazi-Duitsland ooit heeft gedaan. In haar commentaren van de laatste tijd heeft SyriŽ nog eens duidelijk gemaakt dat het streeft naar vernietiging van wat zij noemen: de zionistische entiteit.

Faroek al-Shara staat bekend om zijn diepe haat jegens IsraŽl. Hij vertegenwoordigd de harde lijn in SyriŽ en zou volgens anonieme bronnen de Syrische president Assad tot extreme stappen kunnen verleiden. Volgens prof. Shai Feldman, directeur van het Centrum voor Strategisch Onderzoek, is het heel goed mogelijk dat de geschillen tussen IsraŽl en SyriŽ kunnen escaleren tot een gewapend treffen. Assad zou op grond van inschattingsfouten of druk vanuit zijn regering, groen licht kunnen geven voor acties van de Libanese Hezbollah op IsraŽl waardoor er een kettingreactie van geweld zou kunnen ontstaan.Volgens diverse militaire deskundigen vormt SyriŽ een groter gevaar voor de veiligheid in de regio, dan het inmiddels verwoeste regiem van Saddam Hoessein. Als SyriŽ niet bereidt is te luisteren naar de Amerikaanse eisen, dan zal Washington niet aarzelen ook haar troepen naar Damascus te sturen, aldus bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdienst.

Reeds in juni 2002 waarschuwde George Bush SyriŽ te stoppen met de steun aan het wereldwijde terrorisme. De gewenste ontmanteling van opleidingskampen en het sluiten van kantoren van terreurbewegingen in Damascus hebben echter geen enkele positieve reactie van Assad's bewind opgeleverd.Integendeel: men heeft de steun zelfs verder uitgebreidt. Inmiddels heeft de Amerikaanse regering SyriŽ al hard getroffen door de illegale oliepijpleiding tussen de Iraakse stad Kirkuk en de Syrische haven Banias aan de Middellandse zee, af te sluiten. Ook heeft de Verenigde Staten haar militaire aanwezigheid aan de Iraaks-Syrische grens opgevoerd.

Toegevoegd: 20 april 2003
Uit de nieuwsbrief van: Franklin Ter Horst Studies


Print deze pagina
Terug