Waarom IsraŽl luchtaanvallen uitvoerde op SyriŽ

IsraŽl voerde onlangs twee luchtaanvallen uit op SyriŽ. Daarmee deed de regering in Jeruzalem gestand aan haar belofte dat men niet zou toestaan dat bepaalde geavanceerde wapens in handen van Hezbollah zouden komen. De eerste aanval werd op vrijdag 3 mei uitgevoerd met geavanceerde Popeye raketten die vanuit het Libanese luchtruim door IAF vliegtuigen werden afgeschoten op een transport van Iraanse Fatah 110 raketten, nabij de luchthaven in Damascus. Deze raketten waren bedoeld voor Hezbollah. De raketten hebben een geleidingssysteem en kunnen bijna elk doel in IsraŽl nauwkeurig raken. Tot nu toe beschikt Hezbollah voornamelijk over ongeleide raketten.

Chemische wapens
Bij een tweede aanval op zondagochtend bombardeerden IsraŽlische straaljagers naar verluidt onder andere, een militair onderzoekscentrum nabij de berg Qassioun even buiten Damascus. In dat onderzoekscentrum waren chemische wapens opgeslagen. SyriŽ beschikt over ťťn van de grootste arsenalen chemische wapens ter wereld.

Volgens sommige bronnen gebruikte IsraŽl zogenaamde Ďbunker busterí bommen tijdens deze aanval. Ook zou een complex van de elitetroepen van Assad zijn geraakt, daarbij zouden volgens een dokter in het Tishreen ziekenhuis ongeveer honderd soldaten zijn gedood.

Rode lijn
De aanvallen op SyriŽ waren niet alleen bedoeld om te voorkomen dat gevaarlijke wapens in handen komen van terreurorganisaties die IsraŽl bedreigen. De IsraŽlische actie laat ook zien dat de regering in Jeruzalem serieus is wanneer men zegt dat er een Ďrode lijní is die niet mag worden overschreden.

Het transporteren van chemische wapens naar Hezbollah is zoín rode lijn. In SyriŽ is al gebleken dat fundamentalistische oppositiegroepen deze wapens gebruiken. Dezelfde groepen hebben IsraŽl ook bedreigd.

Iran
De boodschap die IsraŽl afgaf was echter ook bedoeld voor Iran. De regering in Teheran heeft herhaaldelijk aangegeven dat men de woorden van premier Netanyahu over een rode lijn met betrekking tot de ontwikkeling van een Iraans kernwapen, niet serieus neemt. Die rode lijn is het moment waarop Iran voldoende verrijkt uranium heeft om een kernbom te kunnen bouwen. De meeste IsraŽlische analisten zijn het erover eens dat Iran die capaciteit nog dit jaar zal bereiken.

Premier Netanyahoe heeft eerder gezegd dat IsraŽl niet zal toestaan dat Iran deze rode lijn zal overschrijden. Door nu aan Assad te laten zien dat hij meent wat hij zegt heeft Netanyahoe ook een waarschuwing gegeven aan Iran.

Laconiek
In het noorden van IsraŽl reageerden de bewoners intussen laconiek op de toegenomen spanning en de bedreigingen die onmiddellijk na het bekend worden van de aanvallen door SyriŽ, Hezbollah en Iran werden geuit.

Terwijl duidelijk hoorbaar en zichtbaar was dat IsraŽlische straaljagers over Libanon vlogen ging het leven gewoon door. Ook het nieuws over het overbrengen van twee Iron Dome raketschilden naar de steden Tzfat en Haifa maakte geen indruk.

De IDF neemt echter geen risico en sloot het luchtruim boven het noorden van IsraŽl voor alle burgerluchtvaart.

Bron: www.christenenvoorisrael.nl
Toegevoegd: 18 mei 2012
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug