SyriŽ stelt ballistische raketten op richting Tel Aviv

SyriŽ heeft zijn omvangrijke arsenaal ballistische raketten gericht op het dichtbevolkte gebied Groot Tel Aviv, volgens bronnen in het Midden-Oosten, meldt de Londense Sunday Times. Volgens het bericht zal het regime van de de omstreden Syrische dictator Bashar Assad de raketten op IsraŽl afschieten indien de Joodse Staat nogmaals een luchtaanval binnen SyriŽ uitvoert.

Eerder deze maand werden twee militaire faciliteiten in Damascus, die blijkbaar het vervoer voorbereidden van geavanceerde wapens naar de milities van Hezbollah in Libanon, plotseling vernietigd in gerichte luchtaanvallen.

IsraŽl heeft geweigerd om officieel op beide aanvallen te reageren, maar algemeen wordt aangenomen dat de Joodse Staat achter beide aanvallen zit. Jeruzalem heeft herhaaldelijk benadrukt dat het niet zal toestaan dat Hezbollah in het bezit komt van Syrische wapens, met name chemische wapens. Assad heeft gezegd, dat indien zijn regime op instorten staan, hij alles naar zijn Libanese terroristische bondgenoten zal sturen.

De IsraŽlische premier Benjamin Netanyahu heeft tijdens de zondagse kabinetsvergadering gezegd, dat de nieuwste dreigingen uit SyriŽ de Joodse Staat er niet van zullen weerhouden om te doen wat nodig is om het volk op de lange termijn te beschermen.

'De IsraŽlische regering heeft verantwoord en zorgvuldig gehandeld om de veiligheid van IsraŽlische burgers te waarborgen en om te voorkomen dat geavanceerde wapens Hezbollah en [andere] terroristische organisaties bereiken ... en dat zullen we ook in de toekomst doen', zei Netanyahu.

IsraŽl heeft tot nu toe getracht om Assad niet rechtstreeks te bedreigen, zodat hij zich niet gedwongen voelt om terug te slaan. Maar tegelijk is de heersende opvatting dat Assad in geen geval echt een raketaanval op IsraŽl zal lanceren, omdat hij heel goed weet dat de IsraŽlische vergeldingsaanval die daarop volgt zeker het einde van zijn regime zal betekenen.

Maar zowel Assad als zijn Iraanse bondgenoten kunnen reageren door het ontketenen van Hezbollah, dat reeds beschikt over tienduizenden raketten en een aantal Syrische niet-conventionele raketladingen. Er is een grote kans op 'chemisch terrorisme' in de nabije toekomst, waarschuwden IsraŽlische militaire functionarissen.

Bron: israeltoday.nl
Toegevoegd: 20 mei 2013
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug