'Turkse terreurgroep bedreigt ook W-Europa'

Het Duitse ARD programma 'report München' heeft de hand weten te leggen op een geheim rapport van het Duitse Bundeskriminalamt (BKA). In het rapport staat dat de Turkse islamitische terreurgroep IBDA-C, die zegt verantwoordelijk te zijn voor de jongste terreuraanslagen in Turkije, ook actief is in West-Europa. De terreurorganisatie zou ook voor West-Europa een bedreiging vormen.

In het rapport staat dat het 'Front van de islamitische strijders van het Grote Oosten" in Europa zeker veertig actieve cellen heeft in diverse landen. Zo zouden er actieve leden zijn in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zweden en Zwitserland. In Duitsland zou de terreurgroep in acht steden 'cellen' hebben.

Daarnaast staat er in het rapport dat de terreurbeweging honderden sympathisanten heeft. Het BKA stelt dat de beweging "extreem bereid is om geweld te gebruiken". In april 2001 pleegde IBDA-C een aanslag op het Turkse consulaat in Düsseldorf. Momenteel dreigt de terreurbeweging met nieuwe aanslagen.

IBDA-C heeft als doel een islamitische federatie te vormen. Door middel van gewapend verzet denken de extremisten van deze groepering dit doel te kunnen realiseren. In Turkije is de organisatie al meer dan dertig jaar actief. IBDA-C is van mening dat het bestaan van de Turkse republiek illegaal is.

De terreurgroep muntte het in het verleden met name op kerken, journalisten, belangrijke zakenmensen en intellectuelen en tegen monumenten en beelden die de huidige Turkse staat symboliseren. Een van de beruchtste aanslagen van de groepering was het laten ontploffen van een bom in een hotel in de stad Sivas. Daardoor vielen negentien doden.


RPM
Toegevoegd: 30 november 2003
Bron: www.planet.nl


Print deze pagina
Terug