Amerikanen overwegen 'travel alert' voor Europa

Al-Qaeda dreigde de afgelopen week met aanslagen in Europa, onder meer in Frankrijk Amerikaanse reizigers moeten alert zijn als ze naar Europa gaan. De Verenigde Staten overwegen dit advies zondag uit te vaardigen, meldde zaterdag een Amerikaanse functionaris die anoniem wilde blijven. Amerikanen zal dan worden aangeraden grote menigtes te mijden, berichtten Amerikaanse media. Aanleiding is het feit dat westerse inlichtingendiensten afgelopen week naar buiten brachten een al-Qaedacomplot te hebben ontrafeld. Het terreurnetwerk zou aanslagen hebben willen plegen op steden in Duitsland, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en de VS op dezelfde manier als in Mumbai. Men weet evenwel niet welke stad het doelwit is, schrijft The Wall Street Journal. Eerder deze week klonk het nog dat een aanslag werd verijdeld.

In de Indiase stad Mumbai schoten in 2008 zwaarbewapende moslimextremisten 160 mensen dood. Bij het huidige complot zouden ook teams van gewapende mannen naar drukke plaatsen worden gestuurd om zo veel mogelijk burgers dood te schieten. Ook het openbaar vervoer wordt genoemd als potentieel doelwit. In de Wall Street Journal verklaarde een Europese terreurspecialist dat de tot op heden ingewonnen informatie 'zo vaag is dat we er niks mee kunnen aanvangen.'

Veel aanwijzingen zouden echter in de richting van ťťn of meerdere aanslagen in Londen, Duitsland of Frankrijk wijzen. De dreiging zou zo reŽel zijn dat alle middelen worden ingezet om een aanslag te voorkomen. CIA-directeur Leon Panetta sprak in Islamabad met een aantal Pakistaanse leiders, onder meer over de terreurdreiging in Europa.

Lager
Een zogeheten 'travel alert' is een stapje lager dan een reiswaarschuwing. 'Travel alerts' worden gebruikelijk gegeven bij specifieke korte gebeurtenissen, zo staat op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Bij een 'travel alert' raden de autoriteiten een bezoek aan de bestemming niet af.

Volgens functionarissen is het complot nog niet geheel ontrafeld, maar zijn aanslagen niet direct op handen. Er zouden nog geen arrestaties zijn verricht, maar meerdere individuen worden in de gaten gehouden. Onder hen zijn Britse burgers van Pakistaanse komaf en Duitsers van Afghaanse origine.

Bedreiging
Volgens CIA-veteraan Arturo Munoz zijn deze jonge mannen met westerse paspoorten lastig op te sporen en vormen ze een grote bedreiging. Militanten met westerse paspoorten die geen strafblad hebben, kunnen vrij rondreizen en trekken niet de aandacht van de autoriteiten. Ook kennen ze de doelwitten goed.

Inlichtingendiensten zouden op de hoogte zijn gesteld van het complot tijdens ondervraging van Ahmed Siddiqui, een Duitser van Afghaanse komaf. Hij werd in juli opgepakt. Volgens hem zijn sommige moslimterroristen mogelijk al in Europa.

Bin Laden
Eerder zeiden Amerikaanse functionarissen dat al-Qaedaleider Osama bin Laden zelf bij de plannen betrokken is. Recente aanvallen met Amerikaanse onbemande vliegtuigjes (zogenaamde 'drones') in Pakistan zouden zijn gericht tegen al-Qaedastrijders die achter de plannen zitten. Afgelopen maand voerden de Verenigde Staten in Pakistan zo'n 20 aanvallen uit met 'drones', onder meer om de terreurdreiging af te zweren. Naderhand werd echter gevreesd dat terroristen vanuit de Pakistaanse stammengebieden al werden binnengesmokkeld in Europa.

Bron: www.trouw.nl
Toegevoegd: 3 oktober 2010Print deze pagina
Terug