Angstaanjagend pact

Terreurexpert verwacht bloedig optreden van Europese ’slapende cellen’

Saif al-Adl Terroristen willen binnen enkele weken toeslaan in Duitsland, waarschuwden geheime diensten deze week. In Europa liggen al enige tijd 'sleeper-cells' klaar die voor deze aanslagen worden geactiveerd, zegt Ronald Sandee. Sandee is voormalig terreuranalist bij de militaire geheime dienst MIVD, thans verbonden aan de Amerikaanse antiterreurdenktank Nefa-foundation. Achter dit 'Europlot' schuilt Saif al-Adl, de nieuwe operationele commandant van Al-Qaeda. Hij werd begin dit jaar vrijgelaten door Iran en heeft zich weer genesteld aan de top van Al-Qaeda, met nog twee gevreesde terroristen: Abdullah Achmed Abdullah en Illyas Kashmiri. Angstaanjagend pact tussen drie 'dogs of war', extreem bedreven in terreuraanslagen.

15 april 2010. Onder de kop ' Al-Qaeda-kopstuk vrij ' brengt De Telegraaf als eerste Europese krant het nieuws dat de gevreesde terrorist Saif al-Adl is vrijgelaten uit Iraanse hechtenis. Die onthulling is recent bevestigd door buitenlandse inlichtingenbronnen tegenover Der Spiegel en Asia Times . Naar nu blijkt zitten Al-Adl en zijn kompanen inmiddels in Waziristan. Daarmee wordt de vrees bewaarheid dat Saif al-Adl een nieuw terreurtijdperk inluidt voor Al-Qaeda…

De vrijlating van één van de beruchtste Al-Qaeda-commandanten maakt geheime diensten zenuwachtig, want met zijn terugkeer is de slagkracht van Al-Qaeda „verdubbeld en mogelijk verdrievoudigd”, aldus bronnen, die vrezen dat hij het startsein geeft voor aanslagen wereldwijd. Saif Al-Adl is gesignaleerd in de grensregio Afghanistan-Pakistan, als nieuwe militaire commandant van Al-Qaeda.

Een nachtmerrie, want Al-Adl heeft de capaciteiten om de door luchtaanvallen uitgedunde leiding van de terreurorganisatie nieuw elan te geven, zeggen inlichtingenexperts als ex-MIVD’er Ronald Sandee en de Australische onderzoekster Leah Farral, die werkt aan een doctoraalscriptie over de commandostructuur van Al-Qaeda.

Bompakketjes
Al-Adl is dé man om een einde te maken aan de lange reeks gefaalde terreuraanslagen in Europa en Amerika. Al-Adl (’Zwaard van gerechtigheid’) zou mede het brein zijn achter de recente bompakketjes in vliegtuigen en dreigende aanslagen in Europa, waarover geheime diensten alarm slaan.

De terreurorganisatie heeft Al-Adl’s benoeming stilgehouden, om hem te behoeden voor onbemande Amerikaanse ’drones’, die met hun raketten letterlijk gaten hebben geslagen in de commandostructuur. Het dodental onder het Al-Qaeda-kader dwingt de organisatie nieuwe leiders te omarmen, van wie Al-Adl de meest gevreesde is.

Saif al-Adl zette trainingskampen op in Afghanistan, Soedan, Ethiopië, Somalië en Jemen. Hij plande talrijke aanslagen, zoals die in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij honderden doden vielen. Hij wordt in één adem genoemd met Khalid Sheik Mohammed, het meesterbrein achter de ’9/11’-aanslagen. Daarna vluchtte Al-Adl vanuit Afghanistan naar Iran, waar hij acht jaar onder bewaking zat van de Iraanse Revolutionaire Garde, niet zozeer als gevangene, maar meer als ’gast’.

„Het is bijna zeker dat Saif al-Adl is vrijgelaten en nu opereert als militaire leider in de Pakistaanse provincie Noord-Waziristan”, bevestigt Noman Benotman, analist van de Engelse denktank Quilliam, gespecialiseerd in contraterrorisme.

Al-Adl’s ware identiteit blijft mysterieus, verscholen achter zijn ’nom de guerre’ en vele aliassen. Aangenomen wordt dat Saif al-Adl, geboren rond 1960, zich als twintiger bekeerde tot de radicale islam toen hij binnen het Egyptische leger opklom tot kolonel van een commando-eenheid. In 1987 werd hij gearresteerd in Cairo, wegens de heroprichting van de terreurcel, verantwoordelijk voor de moord op de Egyptische president Anwar Sadat en plannen om het Egyptische parlement op te blazen.

Saif al-Adl belandde eind jaren tachtig in Pakistan als jihadinstructeur. Daarna zette hij Al-Qaeda-terreurkampen op in Soedan, waar hij naam maakte als explosievenexpert, getraind door Hezbollah in Libanon. Vanaf begin 1992 wordt hij gezien als voornaam lid van het hoogste orgaan van Al-Qaeda, de Shura-raad. Volgens de Australische federale politie was hij begin 2000 betrokken bij de moordaanslag op de Australische mijnbouwmagnaat en orthodoxe rabbi Joseph Gutnick. In datzelfde jaar smeedde hij het plan voor de aanval op het Amerikaanse marineschip USS Cole.

Kort daarna dook hij onder in Iran, met zijn gevolg en hun familieleden, onder wie een zoon van Osama bin Laden, Sa’d bin Laden. „Tot begin 2003 was het Al-Adl toegestaan om vrij te reizen. Hij is toen in Aghanistan, Pakistan, Turkije en mogelijk zelfs de Balkan geweest, in nauwe coördinatie met de Iraanse gastheren”, aldus Sandee.

Maar daarna werd hij, samen met andere Al-Qaeda-leiders, onder bewaking gesteld van de Iraanse Revolutionaire Garde, ondergebracht in villa’s aan de Kaspische Zee en op een militair complex, noordwest van Teheran.

Zelfs vanuit zijn Iraanse ’huisdetentie’ was Al-Adl betrokken bij de planning van grote aanslagen, zoals in 2002 op een synagoge in Tunesië, in mei 2003 in Riyad in Saoedi-Arabië, waarbij 35 mensen omkwamen en 160 mensen gewond raakten en de zelfmoordaanslagen in Casablanca, waarbij 33 burgers en twaalf terroristen omkwamen.

Helemaal onlogisch is het niet, dat de ’gedetineerde’ Al-Qaeda-leden in Iran grote vrijheid genoten, zegt Ronald Sandee, voormalig analist bij de Nederlandse militaire geheime dienst MIVD en momenteel onderzoeksdirecteur bij de Amerikaanse Nefa-foundation, een denktank die zich toelegt op contraterrorisme. „Er is sprake van een tactische samenwerking tussen Al-Qaeda en de Qods Force, een speciale afdeling van de Revolutionaire Garde, opgericht voor de verspreiding van de ’Iraanse islamitische revolutie’. Om die revolutie te kunnen verbreiden, heb je revolutionairen nodig en Al-Qaeda is gekant tegen het Arabische establishment.”

Huiveringwekkend
Begin dit jaar liet Iran de terreurcommandant vrij, samen met nog eens een twintigtal kaderleden van Al-Qaeda. „Hun vrijlating heeft grote implicaties voor de operationele effectiviteit van Al-Qaeda”, zegt Sandee. Hij wijst op nóg een jakhals, óók vrijgelaten door Iran, waarmee Al-Adl zijn krachten heeft gebundeld: Abdullah Achmed Abdullah, net als Al-Adl een Egyptenaar met vele aliassen en een huiveringwekkende staat van dienst. Deze ’triple A’ was de operationele commandant van de aanvallen op de ambassades in Kenia en Tanzania. „Samen hebben ze genoeg ervaring om terroristische aanslagen overal ter wereld uit te voeren”, waarschuwt Sandee. De FBI heeft tien miljoen dollar tipgeld gezet op hun hoofden.

„Westerse inlichtingendiensten bevestigen”, zegt Sandee, „dat Al-Adl en andere vrijgelaten leiders aanwezig zijn bij belangrijke strategische en tactische besprekingen in Waziristan. De dagelijkse leiding in met name het buitenland staat nu onder leiding van Al-Adl en Abdullah Achmed Abdullah. Aannemelijk is dat Al-Adl ook de zeggenschap heeft over opleidingen, selectie, inlichtingen en planning. De facto is hij weer het hoofd van het Militaire Comité van Al-Qaeda, verantwoordelijk voor de voorbereiding van terroristische aanslagen in het Westen.”

Volgens Sandee waren Al-Adl en Abdullah tijdens hun ’huisarrest’ in Iran alles behalve afgesneden van hun organisatie. „Ze zaten samen met gezinsleden van Osama bin Laden en Ayman al-Zawahiri in ’compounds’, gelegen aan de rand van Teheran. Al-Adl communiceerde gewoon met de buitenwereld. Ze hebben alle tijd gehad complotten te analyseren die gesmeed waren sinds 11 september.”

Volgens Sandee hangt de toekomst van Al-Qaeda af van de scenario’s die Al-Adl en Abdullah nu uitwerken. Al-Adl heeft een voorkeur voor relatief ’simpele’ aanslagen, in tegenstelling tot spectaculaire vertoningen, zoals op 11 september in Amerika, waartegen hij sterk gekant was, omdat die aanslagen ertoe leidden dat Al-Qaeda hun enige veilige haven, Afghanistan, kwijtraakte. „Al-Adl gelooft dat ’9/11’ meer schade dan voordeel heeft opgeleverd. Zijn strategie is vele, kleine terreuraanslagen, met gebruikmaking van gelieerde groepen en bondgenoten”, aldus Syed Saleem Shahzad, een Pakistaanse Al-Qaeda-deskundige.

Gevreesd wordt dat Al-Adl werkt aan soortgelijke aanvallen als tijdens de drie dagen durende veldslag met terroristen in Mumbai, november 2008, waarbij zeker 174 doden en ongeveer 300 gewonden vielen. Sandee: „Het is evident dat Al-Qaeda lessen heeft geleerd van Mumbai. Die actie was voor hen een groot succes, zeker gezien het grote aantal mislukte complotten in de jaren ervoor: de in Duitsland opgerolde Sauerlandgroep, de mislukte autobommen in Londen, de mislukte aanslagen van Pakistani in Amerika. Sommige complotten waren zó knullig, dat je je afvraagt of de daders wel waren opgeleid.”

Mumbai
Sandee: „De aanslagen in Mumbai werden gepleegd met minimale investeringen: handvuurwapens en granaten. Het is aannemelijk dat ’sleeper cells’ in Europa beschikken over een klein vuurwapenarsenaal. Nederland telt meer dan tien jihadisten die zijn getraind in Afghanistan en Pakistan. In Duitsland, Frankrijk en België zitten er nog veel meer. Het enige geluk is dat deze ’sleeper cells’ inactief worden als hun leiders worden geliquideerd bij drone-aanvallen. Maar Al-Adl beschikt nog steeds over een groot eigen netwerk. Als hij die kan activeren...”

Dát er iets wordt bekokstoofd, concludeert Sandee uit de toename van dreigementen jegens Europese landen als Denemarken, Duitsland, Nederland en Frankrijk. „Al-Qaeda zit in een vergevorderd stadium van planning voor een reeks aanslagen in Europa.”

Inlichtingenbronnen denken dat achter deze plannen een dérde gevreesd Al-Qaeda-kopstuk schuilt: Illyas Kashmiri, een van de planners achter de Mumbai-aanslagen. „De uitvoerders van de komende aanvallen in Europa zullen jonge Europeanen zijn”, voorspelt Sandee, „die onlangs zijn geradicaliseerd en getraind in met name Pakistan.” Het doel van de simultane bestormingen van gebouwen in grote Europese steden, uitmondend in gijzelingsacties en executies van gijzelaars, zou het afdwingen zijn van de vrijlating van meesterterrorist Khalid Sheikh Mohammed, die berechting en waarschijnlijk de doodstraf wacht Amerika.

„Het feit dat Illyas Kashmiri en Saif al-Adl actief betrokken zijn bij het ’Europlot’, maakt het ronduit gevaarlijk. Al-Adl was voor zijn huisarrest in Iran niet alleen het hoofd van het Militaire Comité van Al-Qaeda, maar ook het hoofd van de inlichtingen- en veiligheidsdienst van Al-Qaeda. Zijn kennis zorgt ervoor dat Europese terreurcellen beter zijn voorbereid dan de laatste jaren.”

Mocht het werkelijk komen tot gijzelingen, heeft Sandee maar één oplossing voor terreurdiensten: keihard ingrijpen, níet onderhandelen. „Omdat de druk op Al-Qaeda door de aanvallen met drones zo sterk is, zal men mogelijk proberen een aanslag zoals in Mumbai met de kerstdagen proberen door te voeren. Gijzelingsacties in de grote Europese steden zullen de Europese regeringen in verlegenheid brengen, want de VS zullen Khalid Sheik Mohammed nimmer vrijlaten. Die gijzelingsacties zullen eindigen in een bloedbad.”

Bron: www.telegraaf.nl
Toegevoegd: 21 november 2010Print deze pagina
Terug