Interpol meldt terreurdreiging in Europa en VS

Interpol De internationale politieorganisatie Interpol waarschuwt vandaag in een verklaring voor terreuraanslagen in Europa en de Verenigde Staten. Het kantoor van de internationale politieorganisatie in Bagdad heeft "opdrachten van Al-Qaedacommandanten aan terreurcellen” opgevangen, aldus een donderdag verspreide verklaring van Interpol.

Zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië waarschuwden begin oktober voor een terreuraanslag in Europa. Londen noemde Duitsland en Frankrijk toen als mogelijke doelen. De Franse politie waarschuwde voor aanslagen op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen, zoals de Eiffeltoren en de metro. Duitsland meldde vorige maand nadrukkelijk de diverse kerstmarkten als terreurdoel, tevens werd ook het parlementsgebouw in Berlijn, de Reichstag, genoemd. Hoe reëel de dreiging is, is moeilijk in te schatten, vertelt economieredacteur Steven Derix van NRC Handelsblad. Het ligt volgens hem niet aan de tijd van het jaar:

„Er zijn al enige tijd berichten van verhoogde alertheid in landen als Frankrijk en Duitsland. Dat is ook allemaal gebaseerd op aanwijzingen voor terreurdreiging. Opvallend is dat Nederland niet op die lijst voorkomt. Naast de arrestaties van enkele terreurverdachten in Amsterdam gebeurt hier niet veel. Opvallend is ook dat de AIVD sinds 2008 zijn vizier heeft verlegd van zogenoemde ‘home grown’ terroristen naar dreigingen vanuit het buitenland.”

Het feit dat Interpol waarschuwt voor terreuraanslagen naar aanleiding van berichten uit Bagdad is daarom niet vreemd.

Taimour Abdulwahab Op 11 december ontplofte een autobom en blies een terrorist zichzelf op in Stockholm. Dit lijkt echter geen verband te hebben met de waarschuwing van Interpol. In het centrum van de stad, vlakbij een drukke winkelstraat, liet een vermoedelijke zelfmoordterrorist, Taimour Abdulwahab, een reeks explosieven tot ontploffing brengen. Hij kwam daarbij om het leven. Twee omstaanders raakten gewond. Volgens het parket was zijn doel om "zoveel mogelijk mensen te doden".

Taimour Abdulwahab gaf volgens het Amerikaanse centrum SITE, dat islamitische websites in de gaten houdt, in zijn testament aan dat hij handelde in naam van de Islamitische Staat Irak. Dat is de Iraakse tak van al-Qaida.

Bron: www.nrc.nl
Toegevoegd: 3 oktober 2010Print deze pagina
Terug