'Al-Qaeda roept op tot aanval op Westen'

Het terreurnetwerk al-Qaeda heeft zijn aanhangers opgeroepen doelen in westerse landen aan te vallen. In een strategisch document dat in handen is gevallen van de Duitse tv-zender ZDF, schrijft het extremistische islamitische netwerk "alle geografische grenzen te negeren" en "de landen van godslasteraars te veranderen in oorlogszones". Volgens ZDF hebben Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten het document, getiteld 'Doelen in steden', omschreven als authentiek en afkomstig van al-Qaeda. Het zou een vervolg zijn op een eerder al-Qaeda-document dat vorig jaar repte over aanvallen in landen als Polen en Spanje.

In de vijftig pagina's tellende verklaring beschrijft de organisatie een nieuwe "militaire diplomatie, geschreven met bloed en gedoceerd met lichaamsdelen". In het document staat een ranglijst van doelen, die wordt aangevoerd door joden, gevolgd door christenen. Bij deze categorie staan Amerikanen bovenaan, gevolgd door Britten, Spanjaarden, AustraliŽrs en andere nationaliteiten. Andere gesuggereerde doelen zijn zakenlieden, diplomaten, politici, intellectuelen, wetenschappers, rabbijnen, missionarissen en toeristen. Het document refereert aan de aanslagen in Madrid van 11 maart, waardoor 191 personen omkwamen. "De gehele Europese economie heeft geleden als gevolg van de gezegende aanvallen in Madrid", aldus de vertaling van de ZDF.

Ook in ItaliŽ is een verklaring opgedoken die van al-Qaeda zou zijn, meldde het Italiaanse weekblad Panorama vrijdag. Daarin dreigt de terreurorganisatie op een videoband Rome te vernietigen. "De man die Rome wil vernietigen, grijpt al naar zijn zwaard. Rome wordt niet veroverd door woorden maar door macht en wapens", citeert het rechtse blad de band. De dreigementen op de video zouden afkomstig zijn van sjeik Abu Qatadah al Falastini, een JordaniŽr die wordt beschuldigd van banden met al-Qaeda en die sinds 2002 in een Britse cel zit. De Italiaanse autoriteiten hebben na de aanslagen in Madrid de alarmfase verhoogd. Volgens lokale media zijn met het naderende paasfeest ook de veiligheidsmaatregelen in het Vaticaan aangescherpt. Op de videoband maakte Qatadah religieuze opmerkingen die er op kunnen duiden dat ook de zetel van de rooms-katholieke kerk een potentieel doel is.

RPM
Toegevoegd: 2 april 2004
Bron: www.telegraaf.nl


Print deze pagina
Terug