Sharon: akkoord met VS over 'geheim' vredesplan

De IsraŽlische premier Sharon heeft onthuld dat hij met de Amerikaanse president Bush overeenstemming heeft bereikt over een vredesplan. Hij deed dat tijdens een conferentie van het IsraŽlische Instituut voor Democratie, zo meldden IsraŽlische kranten vrijdag.

De premier wilde geen bijzonderheden over het plan vertellen. Media in de joodse staat melden evenwel dat Sharon een 'voorlopige' Palestijnse staat wil toestaan dat 49 procent beslaat van de Westelijke Jordaanoever en delen van de Gazastrook. Dat is 7 procent meer dan de huidige 42 waarover de Palestijnse Autoriteit min of meer autonomie verwierf na de akkoorden van Oslo in 1993. De steden in die sterk versnipperde Palestijnse regio zijn overigens vrijwel allemaal weer door de IsraŽli's bezet.

Sharon stelt overigens de reeds bekende voorwaarden. Het Palestijnse geweld moet stoppen, de Palestijnse leider Arafat moet weg en de Palestijnse Autoriteit moet democratiseren. De 'voorlopige' staat is er in de visie van Sharon circa tien tot vijftien jaar. Pas dan kan er een permanent vredesakkoord komen. De Palestijnen hebben het plan al verworpen.

De algemeen heersende opvatting dat er geen vredesplan was heeft volgens Sharon goed geholpen bij het geheimhouden van de besprekingen die hij de afgelopen maanden met de Amerikanen heeft gevoerd. ,,Omdat iedereen zei dat ik geen plan heb en steeds maar herhaalde 'hij heeft geen plan', nam niemand de moeite om uit te zoeken of er een plan was.'' Bij de besprekingen waren maar twee of drie personen betrokken.

Sharon is van plan het geheime plan komende week te bespreken met de ministers Peres van Buitenlandse Zaken, Ben-Eliezer van Defensie en Shalom van FinanciŽn.

De Palestijnen moeten volgens Sharon zelf besluiten of zij willen doorgaan met een corrupt leiderschap dat banden heeft met terrorisme of dat zij economische ontwikkeling willen waardoor vluchtelingenkampen kunnen veranderen in stedelijke gebieden. Hij zei dat het huidige Palestijnse bewind 1,8 miljoen Palestijnen ten prooi laat vallen aan liefdadigheid van andere landen terwijl zij economische ontwikkeling, werkgelegenheid, industriegebieden en scholen zouden kunnen hebben. ,,Het Palestijnse volk moet beslissen. Wij hebben besloten.''


Toegevoegd: 6 juli 2002
Bron: www.nieuws.nl

Print deze pagina
Terug