Miljoenen christenen vanwege geloof vervolgd

Ongeveer 200 miljoen christenen worden vervolgd vanwege hun geloof, terwijl tussen de 200 en 400 miljoen christenen om hun geloof worden gediscrimineerd. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Open Doors bij de presentatie van de jaarlijkse vervolgingsindex.

Op de lijst van landen waar christenen worden vervolgd, staat al jarenlang Noord-Korea bovenaan. Het land wordt gevolgd door Saudi-ArabiŽ, Laos, Vietnam en Iran. Dit laatste land kwam een plaats hoger te staan omdat nogal wat moslims die christen zijn geworden, zijn gearresteerd. Op de plaatsen zes tot tien staan nu Turkmenistan, Maldiven, Bhutan, Myanmar (Birma) en China.

Volgens Open Doors verslechterde de situatie sterk in Eritrea, India, Sri Lanka, Nepal en Bangladesh. In Eritrea zaten eind 2003 ongeveer driehonderd evangelische christenen vast om hun geloof. Verscheidene gelovigen zijn geslagen en meer dan zestig tieners werden in metalen scheepscontainers opgesloten.

In India is in vijf staten een Anti-bekeringswet ingevoerd. De nationale regering doet pogingen zulke wetten in het hele land in te voeren. Ook in Sri Lanka worden pogingen ondernomen om zo'n wet te aanvaarden. In Nepal werden vorig jaar acht christenen gevangengezet voor betrokkenheid bij illegale godsdienstige activiteiten. In Bangladesh werd een evangelist vermoord. Sinds de verkiezing van een fundamentalistische islamitische regering in oktober 2001, gaat er een golf van islamitisch nationalisme door het land.

Verbeteringen
In Pakistan ging het iets beter dan het jaar daarvoor. De situatie is daar nog wel gespannen, maar er kwamen minder gewelddadigheden tegen christenen voor. Hetzelfde geldt voor Nigeria, waar in noordelijke staten de sharia (moslimwetgeving) is ingevoerd. Met de val van het regime van Saddam Hussein is in Irak de druk van de overheid op christenen verdwenen. Wel blijft er druk op plaatselijk niveau bestaan.

Voor de opstelling van de ranglijst wordt gebruikgemaakt van een speciale vragenlijst. Aan de hand van 49 vragen worden punten toegewezen. Het totaal aantal punten bepaalt de plaats van een land op de ranglijst.

RPM
Toegevoegd: 26 februari 2004
Bron: Nederlands Dagblad


Print deze pagina
Terug