Waar kunnen we nog veilig wonen?

Er lijkt toch wel een einde gekomen aan ons rustige leventje in een veilig en vreedzaam Europa. De wereld staat in brand en bloedt uit duizend wonden. De eindeloze ellende in het Midden-Oosten is op dit moment de brandhaard, met SyriŽ als middelpunt. De stroom van vluchtelingen doet ons schrikken, omdat we uit onze stoel worden gerukt. De rust is weg. We moeten allemaal een mening hebben en wie weet komt er straks weer een nieuwe brandhaard bij: bijvoorbeeld een ander land in het Midden-Oosten. De Europese droom dreigt te veranderen in een nachtmerrie.

Russische gevechtstroepen komen aan in SyriŽ terwijl de Verenigde Staten en verschillende Europese landen, waaronder Nederland, actief opereren in Irak en SyriŽ. NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft uitdrukkelijk zijn zorgen uitgesproken over deze ontwikkeling. Russische oorlogsschepen passeren de Bosporus, naar de Middellandse Zee op weg naar SyriŽ. Ook andere toppolitici hebben zich hierover uitgelaten. Naast alle provocerende Russische handelingen in de grensgebieden van de Europese Unie is de inmenging in SyriŽ door het Russische leger een grote storende factor bij pogingen om erger te voorkomen en tot vredesbesprekingen te komen. Zoekend naar uitbreiding van macht en invloed door Vladimir Poetin lijkt hem SyriŽ een goede gelegenheid.

Het is bekend dat hij op de hand is van de Syrische president Assad, die door Europa en Amerika wordt gezien als grootste veroorzakervan de huidige rampspoed in het land. Poetin wil Assad aan de macht houden in SyriŽ. Hij sprak dat openlijk uit in een kortgeleden gehouden toespraak: ďWij leveren wapens aan de regering van president Assad en voorzien hem van militair-strategische informatie door onze militaire specialisten." In de havenstad Lattakia waren onlangs Russische tanks te zien op beelden van de Russische televisie over de oorlog in SyriŽ. Ook was Russisch te horen in het geschreeuw van militairen daar. In het Westen wordt ook vermoed dat de Russen gebruik maken van onbemande vliegtuigjes om militaire operaties uit te voeren. Officieel wordt alles door Rusland ontkend. Maar Russische militairen zetten foto's op sociale media die kennelijk gemaakt zijn op Syrisch grondgebied, bijvoorbeeld in de Syrische havenplaats Tartous, waar Russische schepen en marinepersoneel worden gesignaleerd.

Lees de profeten!
Deze ontwikkeling past in het geheel van het profetische Woord. Want de grote wereldmacht, ver in het Noorden, zal door de Here bij de oorlog in het Midden-Oosten worden gesleept. Er staat zelfs dat haken in zijn kaken worden geslagen om hem erbij te betrekken. Dat zien we gebeuren, al langere tijd. Maar nu de chaos groter wordt en het strijdtoneel steeds onoverzichtelijker, ligt het voor de hand dat de naar macht strevende Vladimir Poetin zijn kansen ziet toenemen om straks de degens te kruisen met Amerika en Europa, als het gaat om het bereiken van vrede in die afschuwelijk strijd in SyriŽ.

In de machtige profetieŽn over de komst van het Koninkrijk Gods, het Vrederijk, profeteert Jesaja tegen de omringende landen en koninkrijken, waarin ook Damascus herhaaldelijk wordt genoemd. Bij alle verwoestingen in het Midden-Oosten is het nu vooral SyriŽ en Damascus dat wordt verwoest. En uitgerekend de grote vijandelijke macht uit het Noorden, Rusland, wordt nu bij die strijd betrokken: 'Dan zult gij komen uit uw woonplaats, uit het verre Noorden... en gij zult optrekken tegen mijn volk IsraŽl' (EzechiŽl 38:15).

Ook Europa
Maar ook Europa wordt er steeds meer ingezogen. In de eerste plaats vanwege de enorme stroom vluchtelingen die veiligheid zoekt in Europa. Ze hebben inmiddels wel gezien dat de islamitische wereld geen hand uitsteekt om ze te helpen. Die landen laten hun eigen geloofsgenoten absoluut alleen. Saoedi-ArabiŽ heeft echter wel aangeboden om vierhonderd nieuwe moskeeŽn te bouwen in Duitsland. Ze hebben zelf ruimte genoeg, maar willen geen vluchtelingen toelaten; ze hebben geld genoeg en willen dat inzetten als compensatie voor hun schandalige houding. Gelukkig zien moslims dat zelf in groten getale ook wel.

Wij hebben de morele plicht om vluchtelingen op te vangen, eten te geven en te huisvesten. Elke vluchteling is een verhaal op zichzelf, een groot verhaal, een tragisch verhaal. Gelukkig is in Europa genoeg moreel besefom de handen uit de mouwen te steken. In Apeldoorn doen de kerken in gezamenlijkheid nogal wat: er hebben zich velen aangemeld als gastgezin en nodigen die ontredderde mensen aan tafel voor een warme maaltijd. Prachtig!

Ook militair
Inmiddels worden wij ook militair bij de oorlog in SyriŽ en Irak betrokken. De zogenaamde Islamitische Staat wordt niet alleen in SyriŽ en lrak steeds groter, maar is ook actief in Europa, Amerika en AustraliŽ, vooralsnog vooral op het internet. Overal worden moslims geronseld voor de Jihad. Onlangs nog ging een islamitische luchtmachtmilitair in ons land over naar IS. Hij vertrok naar SyriŽ. Wat hij heeft meegenomen aan militaire documenten, namen van Nederlandse piloten, die in Irak IS bombarderen en dat soort informatie, dat laat zich raden. Als deze namen bekend zijn bij extreme islamieten dan lopen hun vrouwen en kinderen hier direct gevaar. Men kan zich afvragen hoe het komt dat een Nederlandse militair, die moslim is en radicaliseert, niet wordt opgemerkt door zijn omgeving en door onze veiligheidsdiensten. Het toont aan hoe kwetsbaar wij zijn voor terreur.

Wie weet wat er onder de dekmantel van vrome religie nog meer wordt klaargestoomd in ons land en in andere Westerse landen. Er is bijvoorbeeld een dodenlijst opgesteld door extremistische moslims van rijke mensen in Amerika, zoals Bill Gates van Microsoft en tal van anderen. Wie kan nog veilig wonen nu overal de dreiging toeneemt? Je hebt maar ťťn moordenaar nodig die de lijst in handen heeft en zijn gang wil gaan.

De houding van velen
De grote toespraak van EU-baas Jean-Claude Juncker, op 9 september jl. in het Europarlement te Straatsburg, spreekt boekdelen: ďDe vluchtelingencrisis legt het geestelijk klimaat van Europa bloot." We willen ze niet, die vluchtelingen. Het humanistische egoÔsme is ongekend wreed en hard. Op dezelfde wijze lieten we eind dertiger jaren de Joden en hun gezinnen, die aan de doodsdreiging van de nazi's wilden ontkomen, in de kou staan aan onze oostgrens: ze kwamen er niet in. Andere Europese landen deden hetzelfde. Wij zetten toen en daar onze gewapende marechaussee in: ďDe grenzen moeten dicht", was een veelgehoorde kreet. Net als vandaag! Maar nu kan er de druk vanuit Brussel komen om landen te verplichten vluchtelingen toe te laten. Sommigen zijn bang voor vluchtelingen, maar angst is ook hier geen goede raadgever.

Natuurlijke moeten onze overheden zorgen voor de veiligheid van de eigen burgers. Daar is heel veel in te verbeteren. Anders roepen we steeds vaker: ďWaar kunnen we nog veilig wonen?Ē

De kenmerken van de eindtijd zullen zich steeds meer doen gevoelen. Lees daarom eerst in de Bijbel, de profeten en verwacht de veiligheid van onze God. Want we zijn veilig in Jezus' armen.

Toegevoegd: 4 oktober 2015
Bron: Het zoeklicht nr.20, 91e jaargang.
Voor een abonnement op Het Zoeklicht, klik hier.


blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug