Grote watercrisis in Israël

De waterbronnen op de Westbank drogen op, Jordanië lijdt onder de grote droogte, het meer van Galilea staat ver onder de rode lijn, kortom er is sprake van een ernstige watercrisis in Israël.

De Palestijnen op de Westbank - Judea en Samaria - staan zwaar op rantsoen. De waterbronnen op de Westbank geven dagelijks minder water. Sommige, zoals bronnen bij Nablus en Jericho zijn geheel opgedroogd. Door de grote veiligheidsrisico's voor Israël's ingenieurs om naar nieuwe bronnen te boren, is het probleem ook niet op te lossen.

Niet alleen de Palestijnen op de Westbank staan op rantsoen, ook Jordanië kampt met grote tekorten. In de vredesregeling met Israël is voorzien in de levering van grote hoeveelheden water door Israël aan Jordanië. Door de droogte van de laatste jaren is het waterpeil van het meer van Galilea tot ver onder de rode lijn gezakt. Israël heeft zich genoodzaakt gezien om de levering van water met zestig(!) procent te reduceren. Bovendien, de infrastructuur van Jordanië is allerbelabberst. Een derde van het getransporteerde water naar Amman komt daar niet aan door lekkende pijpleidingen en diefstal van het water onderweg. De groeiende waterproblemen zetten de vredesregeling met Jordanië onder grote spanning.

"Satellietbeelden wijzen uit dat het tweestromenland, van de eufraat en de Tigris, verdroogt" (NRC-Handelsblad 14 juli 2001).

"En de zesde engel goot zijn schaal uit op de grote rivier, de Eufraat, en zijn water droogde op" (Openbaring 16:12).

(Toegevoegd: 15 september 2001)

Terug
Print deze pagina