De wereld: een stuurloos schip op hoge golven

Nu Amerika en de Amerikaanse president steeds verder verzwakken als het gaat om de wereldpolitiek, nemen de zorgen toe. Zorgen over hoe het verder moet in Europa en AziŽ zonder Amerika. Want de Verenigde Staten zijn oorlogsmoe. Men wil geen jonge mensen meer opofferen in zinloze oorlogen zoals in Afghanistan en Irak. Er wordt drastisch bezuinigd op de Amerikaanse defensiebegroting en wat zal er dan worden van de vrije Westerse wereld? Een vrije wereld, maar zonder Amerika!

Wie naar de oorlogsbegraafplaatsen in Nederland en elders in West-Europa gaat, zal duizenden grafstenen zien met opschriften van de namen en de leeftijden van gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Heel vaak rond de twintig jaar. Zij vielen in de strijd tegen de nazi's. De wereld stond in brand, oorlog in heel Europa en AziŽ. Amerika werd door de aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 wakker. TweeŽnhalfduizend Amerikanen kwamen bij deze japanse aanval om. De materiŽle schade was enorm. De volgende dag verklaarde de Verenigde Staten de oorlog aan het Japanse keizerrijk, dat een pact had met nazi-Duitsland en het fascistische ItaliŽ. Amerika werd ook bij de oorlog in Europa betrokken.

Een reus ontwaakte
Een reus ontwaakte! Een enorm leger werd op de been gebracht en men bouwde in heel korte tijd een zeer grote vloot aan oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen op. In 1943 landden Amerikaanse troepen in Noord-Afrika en ItaliŽ en in 1944 de dramatische landing in NormandiŽ, wat het einde inluidde van het demonische nazidom. Sindsdien zijn over de hele wereld Amerikaanse legereenheden gestationeerd. Want Amerika wil de vrije wereld bewaren voor vrijheid en democratie en strijden tegen dictatoriaal geweld en overheersing. Amerika is vooral ook de behoeder van IsraŽl te midden van bloeddorstige vijanden.

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog was Amerika teruggetrokken op eigen bodem. Dit maakte de opkomst van Hitler in het verzwakte Europa nogal makkelijk. Het lijkt erop alsof het Amerika van Obama teruggaat op die houding. In 1941 verklaarde Amerika na de aanval op Pearl Harbor de oorlog aan Japan. Duitsland verklaarde de oorlog aan Amerika. Op de lauweren rusten was er niet meer bij. Europa en AziŽ herbergden ineens de grote vijanden van de Verenigde Staten. Na 1945 werd Amerika de politieagent van de wereld die in staat bleek een alles bedreigend monster, de communistische Sovjet-Unie, in toom te houden. Dag en nacht vlogen Amerikaanse B52-bommenwerpers boven de Noordpool uitgerust met atoombommen voor Rusland, mocht het militair uit de hand lopen. Door de communistische dreiging kon het Amerikaanse volk wel leven met die globale taak als waakhond en de daarmee gepaard gaande stationering van honderdduizenden militairen over de hele wereld... tot op vandaag. Het Midden-Oosten, Irak en Afghanistan, maarook de Balkan waren objecten die beschermd moesten worden. Schurkenstaten moesten worden aangepakt.

Zwak beleid
Het buitenlands beleid van president Barack Obama is echter zwak. In het Midden-Oosten en rond OekraÔne is dat de laatste tijd steeds meer zichtbaar geworden. De oorlogsmoeheid van Amerika en het zich willen terugtrekken op eigen bodem zal allerlei politieke leiders met grootheidswaanzin op het idee kunnen brengen hun legers in te zetten, gebied te veroveren en militair en politiek hun macht uit te breiden. Het eerste teken daarvan is het politieke en militaire handelen van Vladimir Poetin van Rusland jegens OekraÔne. Obama komt niet verder dan wat gesputter waarvan de in eigen land zeer populaire Poetin niet erg onder de indruk lijkt. Hij bewapent de Ruslandgezinde opstandelingen in OekraÔne met tanks en luchtafweergeschut, waardoor - waarschijnlijk per abuis - een Maleisisch passagiersvliegtuig werd geraakt. Politiek wordt Rusland nu in de hoek gedrukt om met een bekentenis van medeplichtigheid en dus van schuld te komen. Daarmee wordt Poetin een kat in nauw en dat is niet ongevaarlijk. Het komt hier aan op Obama's diplomatieke handelen in wijsheid, maar ook met gezag en met macht. Anders zal ook de waarheid niet boven tafel komen.

Waarom weer MaleisiŽ
Dat het weer MaleisiŽ is - eerder verdween een vliegtuig geheel en is tot op heden nog steeds niet gevonden - en nu dit. Dat het land christenen onderdrukt en fanatieke moslims (62% van de bevolking) eisen dat de regering de Bijbel verbiedt, de vertaling van God in Allah - net als in de Indonesische Bijbel- verbiedt en in bepaalde gebieden van MaleisiŽ de islamitische sharia-wetgeving wil invoeren, zal wel niets met de rampspoed rond de vliegtuigen te maken hebben, maar we moeten toch altijd de dingen ook in hun perspectief beschouwen. De tijd van vreedzaam naast elkaar leven lijkt ook in MaleisiŽ nu tot het verleden te behoren.

IsraŽl
Inmiddels heeft IsraŽl besloten een definitieve punt te zetten achter de voortdurende raketbeschietingen vanuit Gaza. Vooral nu gebleken is dat er een geheel nieuw raketsysteem is opgebouwd met projectielen die Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa kunnen bereiken. Dat is onaanvaardbaar en moet zo snel mogelijk met wortel en tak uitgeroeid worden. Nu IsraŽl niet anders kan dan ook grondtroepen inzetten, betekent dit dat de Joodse natie ook zelf bereid is een prijs te betalen. IsraŽl kan militair het hele Hamasprobleem in Gaza in een dag oplossen, zonder een eigen soldaat te hoeven opofferen. Maar de Arabische wereld en ook Hamas weet dat IsraŽl dat niet doet en niet wil, omdat er dan tienduizenden burgerslachtoffers zouden vallen. Op een van de eerste dagen van de invasie sneuvelden al dertien IsraŽlische soldaten en dat zal alleen maar stijgen. Onlangs verklaarde een Hamasstrijder op de televisie in Gaza, dat Hamas niet alleen kinderen traint voor de oorlog, maar dat men inmiddels tweehonderdvijftigduizend(!) handgranaten aan kinderen heeft uitgedeeld om IsraŽls soldaten te kunnen treffen. Er circuleren folders van Hamas in Gaza waarin wordt gezegd dat wie voor een tv-camera iets verklaard verplicht is te zeggen dat alle doden in Gaza ďonschuldige burgers' zijn. Getroffen kinderen moeten zoveel mogelijk op televisie worden gebracht. Een Palestijnse moeder verklaarde op tv in Gaza dat ze dagelijks bad tot Allah of haar zonen martelaar zouden mogen worden en zouden mogen omkomen in deze oorlog met IsraŽl.

In deze gruwelijke wereld leven wij! Vrije landen in Europa en Amerika zien wat er gebeurt, maar de media in die landen geven zo vaak een vertekend beeld. Daarom doet iedereen er goed aan zich te laten informeren over wat er echt gebeurt en steeds meer te zien dat de wereld als een stuurloos schip is op een woelige oceaan. De dingen die gebeuren noemt de Bijbel 'tekenen van de tijd'. Niettemin is de wereld Gods wereld! Eens strekt Hij zijn machtige rechter hand uit en wordt Zijn shalom werkelijkheid.

Toegevoegd: 16 augustus 2014
Bron: Het zoeklicht nr.17, 90e jaargang.
Voor een abonnement op Het Zoeklicht, klik hier.


blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug