Taliban dreigen met aanvallen wegens Wilders-film

Geert WildersDe Taliban hebben donderdag gedreigd hun aanvallen op Nederlandse militairen in Afghanistan op te voeren als de "beledigende" anti-islamfilm van Geert Wilders wordt uitgezonden. De film van de PVV-parlementariër is "een belediging voor de islam", aldus Zabihullah Mujahid, een woordvoerder van de Taliban, in een telefonisch interview vanaf een onbekende locatie. "Wij in Afghanistan zullen de aanvallen tegen de Nederlandse troepen opvoeren als de film wordt uitgezonden". Hij voegde eraan toe dat de Taliban de Verenigde Naties oproepen dergelijke acties te stoppen om een scheuring tussen de islam en de rest van de wereld te voorkomen.

De film heeft al tot veel reacties geleid in het buitenland. Gisteren meldde De Telegraaf dat Al-Qaeda heeft opgeroepen om Geert Wilders te doden. "In de naam van Allah, wij vragen jullie ons de keel te brengen van deze ongelovige die islam en de moslims beledigt en de profeet Mohammed belachelijk maakt", aldus het onderschepte bericht op jihad-spreekbuis www.al-ekhlaas.net. Verder gingen in de Indonesische hoofdstad Jakarta moslims boos de straat op om te demonstreren tegen Wilders. Ook Pakistan liet van zich horen. Het land besloot YouTube te blokkeren vanwege een trailer van de koranfilm. En Iran schreef zelfs een brief aan minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie) met daarin het nadrukkelijke verzoek om de film alvast te verbieden.

Hirsch Ballin en Maxime Verhagen (minister van Buitenlandse Zaken) hebben woensdagmiddag nog gesproken met Wilders over zijn film. Het was een vervolg op een gesprek van vorig jaar waarin het kabinet al zorgen uitte over de gevolgen van de film in binnen- en buitenland. Geert Wilders liet na afloop weten het gesprek als 'intimiderend' te hebben ervaren. Minister Maxime Verhagen vindt het echter zijn plicht om PVV-leider Geert Wilders erop te wijzen wat hij met zijn aangekondigde film nu al teweeg brengt en nog gaat brengen. De bewindsman noemde het donderdag op Radio 1 "volkomen onbegrijpelijk" dat Wilders dat gesprek bestempelt als intimidatie. Verhagen denkt eerder dat de waarheid hem te confronterend is. Hij zei dat hij Wilders een schets heeft gegeven van de emoties die in het buitenland nu al oplaaien en mogelijke andere gevolgen. Hij heeft daar hele grote zorgen over.

Verhagen wees op demonstraties, mogelijke aanvallen op ambassades en schade voor Nederlandse instellingen en bedrijven in het buitenland. "Er is al een lijst opgesteld met producten uit Nederland. Een zuivelbedrijf als Campina kan grote schade lijden." Veel landen zouden de producten kunnen boycotten. Ook wees hij op de dreiging van de Taliban om Nederlandse militairen in Afghanistan aan te vallen. Verhagen vindt niet dat Wilders hierover "zijn schouders kan ophalen en zeggen dat het zijn pakkie an niet is." Want het gaat volgens Verhagen niet alleen om de vrijheid van meningsuiting maar ook om het belang en de levens die in de waagschaal worden gesteld. Wat de minister betreft staat de meningsuiting buiten kijf "maar het is niet het recht op beledigen." Hij wees erop dat de vrijheid om je mening te uiten grenzen kent, bijvoorbeeld als je daarmee haat zaait.

Wilders beschikt inmiddels over een aparte website waarop zijn Koranfilm zal worden vertoond. De host van www.fitnathemovie.com zit in de Verenigde Staten. Dat heeft Wilders dinsdagavond laten weten. Volgens hem is zijn film Fitna, wat beproeving betekent, eind deze week klaar. Vanaf volgende week voert de politicus gesprekken met media over uitzending ervan. „Dat kan dagen of weken duren.”

Eerder al zei Wilders dat zijn film in elk geval op internet te zien zal zijn. Hij wil hem op de website van de PVV en op de videosite You Tube zetten. „Voor de zekerheid” heeft hij nu ook een eigen website waar de film op gaat draaien. Wilders wil in Fitna zijn mening verbeelden dat de Koran, het heilige geschrift voor moslims, een fascistisch boek is dat nog altijd aanzet tot geweld. Het kabinet liet eind november weten bezorgd te zijn over mogelijke repercussies die de film kan hebben in binnen- en buitenland.

You Tube wacht de Koranfilm af, maar gaf eerder aan dat de site duidelijke richtlijnen heeft en haatdragende retoriek en het aanvallen of vernederen van mensen op basis van religie verbiedt.

Bron: www.nu.nl, www.telegraaf.nl
Toegevoegd: 15 januari 2008Print deze pagina
Terug