Operatie Wolkkolom: wat gebeurt er in IsraŽl?

Een Iron Dome batterij van het IsraŽlische leger vuurt een onderscheppingsraket af op een projectiel dat vanuit Gaza werd afgevuurd op IsraŽlische bevolkingscentra Amoed Anan. De naam van de militaire operatie die IsraŽl tegen Hamas is begonnen luidt volgens de officiŽle vertaling van het IsraŽlische leger 'Zuil van Verdediging'. In het Hebreeuws klinkt het Amoed Anan. Deze woorden kennen we ook uit de Bijbel. Het is de beschrijving van de wolkkolom die met het volk IsraŽl meetrekt uit Egypte. Gods bescherming. Daarmee is wijst Amoed Anan ook naar de Beschermer van IsraŽl. Een bijzondere naam.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Hisham Kandil brengt 's ochtends een bezoek aan de Gazastrook. Hiervoor wordt een kort staakt-het-vuren ingelast van drie uur. IsraŽl belooft geen aanvallen uit te voeren, mits er ook geen raketten uit de Gazastrook worden afgevuurd. Tot het ingaan van het staakt-het-vuren zijn minstens veertig raketten uit de Gazastrook op IsraŽlische burgerdoelen afgevuurd. IsraŽl heeft inmiddels driehonderd doelen in de Gazastrook bestookt. 30.000 reservisten zijn opgeroepen en honderden troepen oefenen nabij de Gazastrook als voorbereiding voor een eventueel grondoffensief. Om de bevolking beter te kunnen beschermen wordt een vijfde Iron Dome raketschildinstallatie ingezet. In een straal van veertig kilometer rond de Gazastrook zijn scholen vandaag gesloten. Dit heeft een enorme impact op de IsraŽlische economie, omdat in vrijwel alle gezinnen de beide ouders werken en nu ťťn ouder thuis moet blijven om op de kinderen te passen.

Vanochtend hadden we telefonisch contact met Elisheva Ronen, kinderarts in Ashkelon in het zuiden van IsraŽl. Ze woont in een dorpje vlakbij de Gazastrook en beschreef tijdens het gesprek de situatie in haar woonplaats: ďSinds vanochtend kwart voor acht regent het hier in Zuid-IsraŽl raketten vanuit Gaza. Om de paar minuten gaat het luchtalarm en vallen er weer een tientallen raketten neer in IsraŽl. Het leven staat hier volledig stil; scholen zijn dicht, niemand durft met de auto de weg op en ik zie rennende moeders die hun kinderen in veiligheid proberen te brengen. Het is hier een chaos.Ē Ze maakte het bovenstaande filmpje. Het geeft een indruk van hoe de situatie momenteel is in Zuid-IsraŽl. Drie mensen (twee vrouwen en een man) kwamen donderdagnacht om het leven toen een vanuit Gaza afgevuurde raket een huis trof in het IsraŽlische Kiryat Malachi. Een baby van acht maanden raakte ook ernstig gewond. In totaal raakten in de afgelopen 24 uur zeventig mensen gewond vanwege de raketterreur uit Gaza.

Het IsraŽlische raketschild Iron Dome draait overuren. Nadat IsraŽl de militaire leider van Hamas, Ahmed Jabari, bij een raketaanval doodde, heeft Hamas aanhoudend raketten op IsraŽl afgevuurd. Het raketschild, dat geprogrammeerd is om die raketten die bevolkingscentra dreigen te raken, uit te schakelen, haalde diverse raketten uit de lucht, maar wist niet te voorkomen dat er toch raketten landden in IsraŽlische steden.

IsraŽl is een militaire operatie begonnen, genaamd 'Pillar of Defense' ('zuil van verdediging') om de rakettenregen in Gaza te stoppen. Tot dusver heeft IsraŽl alleen nog luchtaanvallen uitgevoerd op Hamas' gevaarlijkste wapens, de lraanse Fajr-5 langeafstandsraketten. IsraŽl is vooralsnog terughoudend de operatie uit te breiden tot een grondoffensief, maar sluit niets uit. Het is aan Hamas hoe ver dit conflict escaleert.

Politici in IsraŽl uit verschillende hoeken van het politieke spectrum, hebben allen hun goedkeuring uitgesproken voor de militaire operatie tot zover. IsraŽl kan eenvoudigweg niet toestaan dat Hamas ongestraft de IsraŽlische burgerbevolking blijft bestoken.

Bekijk ook de toespraak van premier Benjamin Netanyahu aan de IsraŽlische bevolking (Engels ondertiteld, druk hiervoor in de balk onderin op het icoontje 'cc')Waarschuwingsflyers
Het IsraŽlische leger heeft vandaag op diverse plaatsen flyers uitgestrooid boven de Gazastrook om de bewoners te waarschuwen voor mogelijk geweld en hen aan te sporen zich niet te laten gebruiken als menselijk schild voor Hamas. Op deze flyers staat in het Arabisch:

Belangrijke aankondiging voor de bewoners van de Gazastrook: Neem verantwoordelijkheid voor uw eigen veiligheid en vermijdt de nabijheid van Hamasmilitanten en -faciliteiten en die van andere terreurorganisaties die een risico voor uw veiligheid betekenen. Hamas dreigt opnieuw de regio naar geweld en bloedvergieten te slepen. Het IsraŽlische leger is vastbesloten de bewoners van de staat IsraŽl te verdedigen. Deze aankondiging is geldig totdat de rust in de regio is hersteld.
De IDF-bevelvoering


Stilte van de VN Mensenrechtenraad
Het IsraŽlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring verbijstering uitgesproken over de stilte van de VN Mensenrechtenraad over de ruim 800 raketten die Hamas dit jaar alleen al op IsraŽlische burgerdoelen heeft afgevuurd. "De levens van ťťn miljoen IsraŽli's worden bedreigd en het dagelijks leven in Zuid-IsraŽl is ernstig verstoord. Kinderen kunnen niet naar school, burgers slapen in schuilkelders. Deze morgen werden drie IsraŽli's vermoord in Kiryat Malachi door een Hamasraket die insloeg in hun woning. Anderen, waaronder een vierjarig jongetje raakten gewond", schreef Yigal Palmor, woordvoerder voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. "De Hoge Commissaris is verstomd. Geen woord van sympathie, geen woord van zorg over de schendingen van mensenrechten van IsraŽlische burgers. Alleen een galmende stilte."

Bron: www.christenenvoorisrael.nl
Toegevoegd: 17 november 2012
blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug