Video-docu: De dag dat de dollar valt

In 2008 willen we wat meer gaan doen met video's van religieuze dan wel seculiere bronnen welke direct of indirect te maken hebben met de eindtijd.

Deze keer een documentaire van de VPRO die ingaat op de gevolgen van de instorting van de Amerikaanse economie. In het artikel "De ineenstorting van de wereldeconomie" hebben we het al eerder gehad over het reusachtige tekort in de Amerikaanse economie. Het artikel stelt: "Uiteindelijk zal de buitenlandse schuld van de Verenigde Staten tť hoog oplopen. De rest van de wereld zal het risico van nog meer beleggingen te groot vinden en een hogere vergoeding eisen van de Verenigde Staten, in de vorm van een stijgende rente op dollars. De risico's voor de wereldeconomie groeien elke dag. De verhoudingen in de wereld staan op het punt dramatisch te veranderen, als Amerika niet langer het machtigste land en de sterkste economie meer is, maar als een kaartenhuis ineen stort."

Economen over de hele wereld zijn het erover eens dat de situatie niet eeuwig zo door kan gaan. De vraag is niet langer of, maar wanneer de dollar in vrije val komt. De makers van de documentaire "De dag dat de dollar valt" laten op een realistische manier zien wat er gebeuren kan wanneer de zwaar in de schulden geraakte Amerikaanse economie instort en wellicht ons, Europeanen, meesleurt in een vrije val? In deze veelgevraagde update van de moderne klassieker wordt het doemscenario uitgewerkt dat de Amerikaanse economie instort, een optie die het afgelopen jaar een stuk dichterbij lijkt gekomen. Analisten als Stephen Roach, chief economist bij Morgan Stanley, luiden de noodklok over de almaar toenemende tekorten in Amerika. Zij vormen een tijdbom onder de wereldeconomie. Andere experts zijn minder stellig maar moeten het ook toegeven: waarschijnlijk komt binnen nu en tien jaar een einde aan het tijdperk van de dollar als wereldreservemunt. Zoals de dollar ooit het estafettestokje overnam van het Britse pond, zo zal ook de dollarstandaard overgaan in een nieuwe standaard. Wordt dat de euro, of misschien de yen? In elk geval heeft het huidige valutastelsel zijn beste tijd gehad. Want het lijkt onvoorstelbaar dat AziŽ tot in lengte van dagen de tekorten van Uncle Sam zal blijven financieren. Maar wat gebeurt er precies als die tikkende tijdbom ontploft?

Tegenlicht nodigde Maarten Schinkel, financieel-economisch redacteur van NRC Handelsblad, uit om hardop mee te denken over (de gevolgen van) een dergelijke monetaire crisis. Een plotse spike in de dagkoersgrafiek van de dollar kan de eerste steen zijn in een nog rustige zee. Maar de vloedgolf die eruit voortkomt, bedreigt de geglobaliseerde en geÔntegreerde mondiale economie. Want waren die internationale economische verhoudingen wel zo rustig als ze leken? Was alles wel zo in evenwicht? De kenners weten beter. De wereld steekt massaal de kop in het zand: het gaat goed zolang het nog goed gaat.
Bekijk de deze documentaire in zes delen:


Deel 1 - (8:25 min)


Deel 2 - (8:27 min)


Deel 3 - (8:26 min)


Deel 4 - (8:26 min)


Deel 5 - (8:27 min)


Deel 6 - (8:26 min) SLOTRPM
Toegevoegd: 15 januari 2008Video niet meer beschikbaar? Mail ons.
Print deze pagina
Terug